I denne artikel vil vi se nærmere på den indflydelse Shona har haft på vores samfund. Fra dets fremkomst til nutiden har Shona spillet en afgørende rolle på forskellige områder af vores daglige liv. Gennem årene har Shona spillet en grundlæggende rolle i den måde, vi kommunikerer, arbejder og interagerer med vores miljø på. Denne artikel søger at give et dybt og indsigtsfuldt syn på vigtigheden af Shona, såvel som dets indflydelse på den moderne verden. Gennem en udtømmende analyse vil vi udforske de mange facetter af Shona og dens indvirkning på forskellige samfundssfærer, hvilket giver læseren et bredt og berigende perspektiv på dette emne.
Shona er navnet på den største stamme i Zimbabwe såvel som denne stammes fællessprog. Shona udgør ca. 70% af befolkningen i Zimbabwe. Shona er en bantu dialekt og tales primært i området Mashonaland og det vestlige Mozambique. Det største minoritetessprog i Zimbabwe er Ndebele som tales i matabeleland i den nordvestlige del af landet, hvor også Victoria Falls og Bulawayo ligger. Ca. 15% taler Ndebele.
Shonastammen blander kristendom med forskellgie former for Shamanisme/animisme .
Shonaerne var under uafhængighedskrigen primært organiseret i Zanu, mens Ndebele var organiseret i Zapu-PF. Robert Mugabe er Shona og efter hans kåring som præsident, spillede han i 1980'erne det etniske kort overfor Ndebele gruppen. I midten af 80'erne fandt der en lidet kendt massakre sted i matabeland, hvor ca. 3000 mennesker menes omkommet [1]. [2]. I 1990'erne blokerede Shona regeringen for investeringer i Matabelelands vandforsyning [3].
Forfædrene af dagens shonagruppe er antaget at have været de første bofaste indbyggere i regionen hvor Great Zimbabwe senere blev etableret. Der findes arkæologiske beviser fra jernalderen som viser bosætning i det 5. århundrede.