Nu om dage er Fredede fortidsminder i Danmark et emne, der har fået stor relevans i nutidens samfund. Med tiden er det blevet et grundlæggende aspekt, der påvirker mange aspekter af dagligdagen. Der er mange mennesker, der er blevet påvirket af Fredede fortidsminder i Danmark, enten direkte eller indirekte. Af denne grund er det meget vigtigt at dykke ned i alle aspekter relateret til Fredede fortidsminder i Danmark for at forstå dens indflydelse på vores virkelighed. I denne artikel vil vi dykke ned i den spændende verden af Fredede fortidsminder i Danmark, og udforske dens oprindelse, udvikling og konsekvenser på forskellige områder. På denne måde vil vi opdage den betydning, som Fredede fortidsminder i Danmark har fået i den moderne verden, og hvordan det er blevet et emne for debat og refleksion i nutidens samfund.
Dette er en liste over fredede fortidsminder i Danmark sorteret alfabetisk efter kommune. Listen er baseret på lister fra Kulturarvsstyrelsen pr. maj 2011.
Kulturarvsstyrelsens database indeholder både fortidsminder, fund og steder, hvor museerne har gjort arkæologiske fund. Nogle fortidsminder er synlige i landskabet mens andre ligger skjult under jorden.
Der er knapt 32.000 fredede lokationer i Danmark. På disse lokationer er der én eller flere fund/fortidsminder som alle har tilknyttet et fredningsnummer. Det er ikke umiddelbart muligt ud af de offentlige registreringer at afgøre hvilke af fortidsminderne, der rent faktisk er fredet.
I nedenstående lister er der så vidt muligt kun medtaget fredede fortidsminder, dvs. fund og fundsteder er så vidt muligt sorteret fra. Nedenstående liste indeholder godt 37.000 fortidsminder fordelt på godt 31.000 lokationer.