Vigelsø

I dagens verden er Vigelsø blevet et relevant emne for et bredt spektrum af samfundet. Siden dets fremkomst har Vigelsø haft stor indflydelse på forskellige områder, hvilket har skabt diskussioner, debatter og modstridende meninger. Dens indflydelse har krydset grænser og har vakt interesse hos eksperter om emnet, såvel som befolkningen generelt. I betragtning af dets relevans er det vigtigt at analysere detaljeret og objektivt alle aspekter relateret til Vigelsø, forstå dets implikationer, konsekvenser og mulige løsninger. I denne artikel vil vi grundigt udforske fænomenet Vigelsø, fra dets oprindelse til dets nuværende situation, med det formål at give et komplet og berigende perspektiv på dette emne af global interesse.

Vigelsø
Geografi
Vigelsø ligger i Region Syddanmark
Vigelsø
Vigelsø
StedOdense Fjord
Koordinater55°28′N 10°28′Ø / 55.467°N 10.467°Ø / 55.467; 10.467
Areal1,32 km²
Administration
LandDanmark
KommuneOdense Kommune

Vigelsø er en lille ubeboet ø i den nordfynske Odense Fjord. Med et areal på 132 ha, er det den største ø i fjorden og yngleplads for mange ande- og vadefugle[1] Den er en del af Natura 2000-område nr. 110 Odense Fjord og er både fuglebeskyttelsesområde (H94) (F75) og habitatområde (H94)[2]; den er samtidig en del af vildtreservatet Odense Fjord. Der er adgangsforbud på sydøen hele året, og forbud mod jagt på vandfugle på hele øen.

Historie

Arkæologiske fund dokumenterer fra de ældste tider.[1] Oprindelig var øen en 66-hektar moræneø adskilt fra de mindre øer Store- og Lille Ægholm mod syd, af et lavvandet område. I 1873 blev dette inddæmmet og afvandet, og øens areal nærmest fordoblet

I 1990 købte Miljøministeriet øen for at gennemføre naturgenopretning og skovtilplantning

Vigelsø i dag

Vigelsø er en lav ø, hvis højeste punkt, Østerhoved, kun når 6 meter over havet. Der er et skovområde på 25 ha på den nordlige del af øen mens den sydlige del mest består af strandenge.[3][4]

Der er en 2.5 km vandrerute i skoven, mens den sydlige del er lukket for offentligheden, for at beskytte fuglelivet, der dog kan iagttages fra et opsat fugletårn. Øen kan besøges med båd fra Klintebjerg på vestsiden af fjorden.[5] Der er en primitiv lejrplads på øen.

Se også

Referencer

  1. ^ a b "Vigelsø". Fyns Statsskovsdistrikt. Hentet 2010-06-29.
  2. ^ Om Natura 2000-planen Arkiveret 14. september 2014 hos Wayback Machine på naturstyrelsen.dk
  3. ^ Vigelsø - Odense Fjord Skov - og Naturstyrelsens vandretursfolder fra 2005
  4. ^ Seværdigheder fra naturstyrelsen.dk
  5. ^ Om Vigelsø Arkiveret 27. oktober 2014 hos Wayback Machine på dn.dk

Eksterne henvisninger