Svendborg-Faaborg Banen

I denne artikel vil vi gå i dybden med emnet Svendborg-Faaborg Banen, et koncept, der har fanget opmærksomheden hos akademikere, fagfolk og den brede offentlighed i de seneste år. Fra dets oprindelse til dets nuværende relevans vil vi analysere, hvordan Svendborg-Faaborg Banen har påvirket forskellige områder af samfundet, og hvordan det har påvirket den måde, vi forholder os, tænker og handler på. Ligeledes vil vi behandle forskellig forskning, meninger og perspektiver omkring Svendborg-Faaborg Banen, med det formål at give en omfattende og berigende vision af dette fænomen. Gør dig klar til at begive dig ud på en opdagelses- og refleksionsrejse om Svendborg-Faaborg Banen!

Banens placering
Banens linjeføring

Svendborg-Faaborg Banen (SFB) var en jernbane mellem Svendborg og FaaborgSydfyn (1916-54). Den blev anlagt som privatbane og blev forpagtet af Sydfyenske Jernbaner (SFJ), som 1. april 1949 blev overtaget af DSB – så SFB endte med at være statsbane.

Historie

Banen var med i den store jernbanelov fra 1908. Faaborg-Svendborg Jernbaneselskab fik koncession på driften 15. juni 1914, hvorefter banen blev projekteret af SFJs baneingeniør Johannes Stensballe. Banen blev fra starten drevet af SFJ. I kontrakten med SFJ var det anført, at der ikke måtte være mindre end fire daglige persontog i hver retning, samt at banens rullende materiel også måtte anvendes på andre strækninger under SFJ.

Kun strækningen Svendborg-Katterød blev nyanlagt. Mellem Katterød og Faaborg brugte SFB Nyborg-Ringe-Faaborg Banens eksisterende spor. Der blev eksproprieret til dobbeltspor på denne strækning og banehegnet blev flyttet, men det andet spor blev aldrig anlagt. I Katterød havde der kun været et ledvogterhus med billetsalg, men der blev bygget en ny forgreningsstation.

Strækningsdata

  • Åbnet: 25. november 1916
  • Længde: Svendborg-Katterød 22,1 km, Katterød-Faaborg 4,3 km, i alt 26,4 km
  • Sporvidde: 1.435 mm
  • Skinnevægt: 22,37 kg/m
  • Ballast: Grus (Katterød-Faaborg sten)
  • Maks. hastighed: 45 km/t
  • Nedlagt 22. maj 1954

Standsningssteder

Alle 5 mellemstationer havde læssespor med omløb, siderampe og stikspor til enderampe. Alle 3 trinbrætter havde venteskur af træ med søjler.

Bevarede stationsbygninger

Alle 5 stationsbygninger er bevaret. Katterød og Faaborg, se Nyborg-Ringe-Faaborg Banen.

Strækninger hvor banetracéet er bevaret

3 km af tracéet er bevaret og tilgængeligt, heraf halvdelen lige vest for Svendborg, hvor Øhavsstien følger tracéet på 1½ km.

Eksterne kilder/henvisninger

Se også