I dagens artikel skal vi tale om Nyborg-Ringe-Faaborg Banen. Nyborg-Ringe-Faaborg Banen er et emne, der har vakt stor interesse i samfundet i nyere tid. Det er blevet et referencepunkt for mange, hvad enten det skyldes dets relevans i dag, dets indflydelse på dagligdagen eller dets historiske betydning. Siden dets fremkomst har Nyborg-Ringe-Faaborg Banen genereret alle slags meninger og har været genstand for adskillige undersøgelser og forskning. I denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter af Nyborg-Ringe-Faaborg Banen, analysere dens implikationer og diskutere dens relevans i nutidens samfund. Uden tvivl er Nyborg-Ringe-Faaborg Banen et emne, der ikke efterlader nogen ligeglade, og som man kan lære meget af.
Nyborg-Ringe-Faaborg Banen var en dansk jernbanestrækning, der blev åbnet i to etaper: Ringe-Faaborg Banen (RFB) i 1882 og Ringe-Nyborg Banen (RNB) i 1897.
Ved lov af 16. juni 1879 blev regeringen bemyndiget til at anlægge en "lokomotivbane" fra Ringe til Faaborg for statens regning. Sydfyenske Jernbaner (SFJ) ville forpagte banen. Anlægget blev påbegyndt i 1880, og SFJ udførte banens overbygning (sporet). Den samme lov nævnte også en bane mellem Nyborg og Ringe, og den fik ministeren bemyndigelse til at anlægge som statsbane ved den store jernbanelov fra 1894. Også her var det forudsat, at SFJ forpagtede banen. De to baner blev betragtet som en helhed. De var anlagt som statsbaner, men blev drevet af SFJ indtil 1. april 1949, hvor hele SFJ's banenet overgik til DSB.
Efter Genforeningen i 1920 blev jernbanefærgeruten Faaborg-Mommark oprettet i 1922. Banen fik hermed en betydning, der rakte ud over det lokale, og blev en del af en national forbindelse mellem Sjælland og Sønderjylland. Denne betydning aftog dog igen med bygningen af Lillebæltsbroen og muligheden for at køre lyntog, også til Sønderborg.
Strækningen var fra starten indhegnet, så man kunne køre 75 km/t, en høj hastighed dengang.
Alle stationsbygninger og billetsalgssteder mellem Ringe og Faaborg er bevaret, Grønderup dog nærmest som ruin.
Faaborg Banegård og stationerne i Ringe, Højrup, Korinth og Pejrup er tegnet af N.P.C. Holsøe. Til opførelse af Faaborg Banegård genbrugte man tegningerne fra Aarhus Østbanegård, som Holsøe tegnede 5 år tidligere. Korinth Station var ekstra stor, fordi der også skulle være ventesal for herskaberne fra Arreskov og Brahetrolleborg. Espe Station var ikke projekteret fra starten, men blev i 1883 bygget på kun ni uger som en meget lille station i simpel stil - den er senere udvidet flere gange. Katterød Station er tegnet af Andreas Jensen ligesom de andre på Svendborg-Faaborg banen.
Øhavsmuseet i Faaborg kortlagde i foråret 2009 de kulturhistoriske interesser omkring strækningen og tillagde alle stationerne høj bevaringsværdi.[1]
Signalerne blev taget ned i 1962-63, og de fleste omløbsspor og sidespor blev fjernet i løbet af 1960'erne.
Strækningen Korinth-Faaborg blev købt af Fyns Amt og stillet til rådighed for Syd Fyenske Veteranjernbane (SFvJ), som blev stiftet 9. januar 1988. Veteranbanen blev officielt indviet 28. maj 1992. Faaborg-Midtfyn Kommune, der efter Kommunalreformen i 2007 ejer strækningen Korinth-Faaborg, har kørt et renoverings- og udviklingsprojekt, der skal skabe bedre rammer for veterantogsdriften.
Veteranbanen har ved særlige lejligheder også kørt tog til andre byer på Fyn og i Jylland, men denne trafik stoppede i 2002, da sporet mellem Ringe og Korinth var kommet i for dårlig stand, og i 2011 blev sporet fjernet. Skov- og Naturstyrelsen har overtaget strækningen Ringe-Korinth og omdannet den til Natursti Ringe-Korinth med asfalteret cykelsti og grusbelagt ridesti.
Næsten hele banetracéet er bevaret, 26½ km som natursti og 12½ km som veteranbane.
På denne strækning blev skinnerne taget op i 1963-64.
Ørbæk Station blev revet ned omkring 1968 for at give plads til rådhuset i Ørbæk Kommune. Fjellerup station findes på Kløvmosevej 2