Pandoras æske

I denne artikel skal vi dykke ned i emnet Pandoras æske, et emne af stor interesse, som har fanget mange menneskers opmærksomhed i den seneste tid. Pandoras æske er et emne, der dækker en bred vifte af aspekter, lige fra dets indvirkning på samfundet til dets implikationer på folks daglige liv. Igennem denne artikel vil vi udforske forskellige perspektiver og tilgange relateret til Pandoras æske, med det formål at give en bred og komplet vision af dette emne, der er så relevant i dag. Det er vigtigt at forstå vigtigheden af ​​Pandoras æske og dets indflydelse på forskellige aspekter af vores liv, hvorfor denne artikel søger at give en omfattende og berigende vision af det.

For alternative betydninger, se Pandora (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Pandora)
Pandora prøver forgæves at lukke æsken i; af F.S. Church.

Pandoras æske er et udtryk, som henviser til græsk mytologi. Pandora er hovedperson i en oldgræsk fortælling, gengivet hos Hesiod i hans Værker og dage. Her fortælles, at hun var den første kvinde, som Hefaistos skabte af fugtig jord efter Zeus’ befaling, da Prometheus havde bragt ilden tilbage til menneskene.

Zeus satte Athene til at undervise hende i kvinders vis; Afrodite gav hende ynde og evne til at forføre, og Hermes et lumskt sind. Da Athena og hora’erne til sidst fik hende pyntet med gyldne smykker og blomster, kaldte guderne hende "Pandora" - græsk for "alles gave". Hun fik en lukket krukke (fejlagtigt oversat til "æske" [1]), og Hermes førte hende til Prometheus’ griske og ubegavede bror Epimetheus, der trodsede Prometheus’ advarsel mod at modtage nogen gave fra Zeus. Før den tid havde menneskene levet uden sorg eller besvær; nu åbnede Pandora sin æske (krukke), og alle verdens ulykker steg op af den og bredte sig over landene; håbet blev dog tilbage, for det nåede ikke at undslippe, før Pandora igen fik sat låget på.[2]

Udtrykket “Pandoras æske” bruges bredt om en ting, som giver uoverskuelige vanskeligheder. [3]

Referencer

  1. ^ (πίθος pithos), Hesiod, Works and Days 94.
  2. ^ https://runeberg.org/salmonsen/2/18/0863.html Salmonsens Konversationsleksikon, 2. udgave, bind XVIII, s. 819
  3. ^ Pandora (Den Store Dansk)