I dagens verden er Naturstof blevet et mere og mere relevant emne af interesse. Uanset om vi taler om teknologi, videnskab, politik, økonomi eller et hvilket som helst andet felt, spiller Naturstof en grundlæggende rolle i vores liv. Med samfundets fremskridt og udviklingen af nye ideer har Naturstof fået en betydning, som ikke kan ignoreres. I denne artikel vil vi udforske de forskellige facetter af Naturstof og analysere dens indvirkning på forskellige aspekter af hverdagen. Fra dens oprindelse til dens nuværende udvikling har Naturstof været et emne for konstant diskussion i den moderne verden.
Naturstoffer eller biokemikalier er organiske forbindelser af biologisk oprindelse. Der skelnes mellem de primære og de sekundære metabolitter (stofskifteprodukter).[2] Ofte bruges betegnelsen naturstoffer kun om sekundære metabolitter.[3] Mange sekundære metabolitter isoleret fra planter og svampe har fundet medicinsk anvendelse.[4]
De primære metabolitter findes på tværs af større grupper af biologiske organismer. Det er kemiske forbindelser, der er påkrævet for cellernes basale funktion og den normale vækst, udvikling eller reproduktion af organismen. Eksempler på primære metabolitter er byggesten som kulhydrater, aminosyrer, nukleinsyrer og lipider (fedtstoffer) samt hormoner og vitaminer. Primære metabolitter kan i princippet også være proteiner (fx enzymer) og andre makromolekyler, som indgår i alle cellers basale stofskifte eller opbygning, men termen anvendes mest om mindre molekyler.
De sekundære metabolitter forekommer ikke bredt, men kun i enkelte arter eller begrænsede grupper af arter. De er kendetegnet ved at have biologiske funktioner, der er af betydning for artens mere specialiserede funktioner. Sekundære metabolitter dannes ud fra primære metabolitter, og kemisk set kan primære og sekundære metabolitter være meget nært beslægtede.
Forskellige grupper af planter har forskellige sekundære metabolitter, der tjener til enten at tiltrække eller afskrække andre organismer. Fx kan blomsternes farve- og duftstoffer have til formål at lokke bestøvere til, medens et stort repertoire af gifte i planteriget tjener til at afskrække herbivorer, skadedyr og mikroorganismer. Planteriget som helhed laver flere tusinde forskellige sekundære metabolitter.
Planters sekundære metabolitter deles i forskellige klasser alt efter de byggesten, som er udgangspunktet for deres biosyntese.
Terpeners biosyntese udgår fra molekylet isopentenyl pyrofosfat (IPP), som er en såkaldt C5 byggesten, der har fem kulstofatomer i sit skelet.[5]
Eksempler på terpener i planter:
Fenoler indeholder aromatiske forbindelser, der kan være dannet ud fra shikimat syntesevejen eller malonat/acetat syntesevejen.
Eksempler på fenoler i planter:
Alkaloider er strukturelt meget diverse, men kendetegnes ved at have et eller flere kvælstofatomer i sig og at være afledte af aminosyrer.
Eksempler på alkaloider i planter:
Cyanogene glukosider er sekundære metabolitter, hvori der indgår en cyanohydrin-gruppe, og er afledte fra glukose og en aminosyre.
Eksempler på cyanogene glukosider i planter:
Glucosinolater er sekundære metabolitter, der indeholder både svovl- og kvælstofatomer, og er afledte fra glukose, en aminosyre og sulfat.
Eksempel på et glucosinolat i planter:
Eksempler er de specifikke feromoner, som insekter kan udsende for at tiltrække seksualpartnere.
Et eksempel er penicillin, som er et antibiotikum fra svampeslægten Penicillium.
Et eksempel er botulinumtoksin, som er en nervegift, der dannes af bakterien Clostridium botulinum.