Dharma

I denne artikel vil vi udforske relevante aspekter om Dharma, et emne, der har fanget opmærksomheden hos både eksperter og entusiaster. Siden hans optræden på scenen har Dharma udløst endeløse debatter, der har skabt både beundring og kontrovers. I årenes løb har Dharma udviklet sig på mange måder og tilpasset sig det moderne samfunds skiftende krav. I denne publikation vil vi søge at dykke ned i de forskellige aspekter, der gør Dharma til et så relevant emne i dag, ved at analysere dets indvirkning på forskellige sektorer og dets fremtidige fremskrivninger. Fra dets fremkomst til nutiden har Dharma sat et uudsletteligt præg på kultur, økonomi og teknologi og konsolideret sig selv som en allestedsnærværende figur i nutiden. Tag med os på denne tur til Dharma, hvor vi vil opklare dens mysterier og opdage dens indflydelse på vores daglige liv.

For alternative betydninger, se Dharma (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Dharma)

Dharma (sanskrit: dharma (धर्म); pali: dhamma (धम्म)) er et begreb, der optræder i hinduismen og buddhismen.

I hinduismen dækker begrebet over pligter, rettigheder, love, adfærd, dyder og "den rigtige måde at leve på".[1] Dharma er det, som alle eksisterende væsener skal acceptere og respektere for at opretholde harmoni og orden i verden. Det enkelte menneske skal opføre sig i overensstemmelse med sin specielle dharma - sin specielle livsopgave i verden. Dharma er at udfolde sin sande natur, således at man spiller sin særlige rolle i den kosmiske harmoni.[2]

I buddhismen betegner dhamma (dharma) den kosmiske lov og orden, således som den kommer til udtryk i Buddhas lære.[3] Grundlæggende i Buddhas lære er de fire ædle sandheder, der handler om lidelsen og vejen ud af lidelsen: at følge den ædle ottefoldige vej, som fører til fuldkommen erkendelse og nirvana.

Referencer

  1. ^ The Columbia Encyclopedia. Columbia University Press 2013, 6. udg. Kapitel: Dharma.
  2. ^ J.A.B. van Buitenen: Dharma og moksha. I: Philosophy East and West, 7 (1/2), s- 33-40. (april-juli 1957).
  3. ^ "dhamma", The New Concise Pali English Dictionary.

Litteratur

  • Gyldendals religionsleksikon. Religion/Livsanskuelse. Nordisk Forlag 1998. ISBN 87-00-32564-3