I dagens verden er Stillehavskrigens kronologi blevet et emne af indiskutabel relevans. Dens tilstedeværelse og virkning manifesteres på forskellige områder, fra det personlige liv til det professionelle område. Uanset om det er lokalt eller globalt, har Stillehavskrigens kronologi vakt stor interesse og debat blandt både eksperter og fans. I denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter af Stillehavskrigens kronologi, analysere dens indflydelse, konsekvenser og mulige løsninger. Gennem en tværfaglig tilgang søger vi at belyse dette emne, der er så relevant i nutidens samfund.
Denne artikel beskriver Stillehavskrigens kronologi.
De vigtigste begivenheder i Stillehavskrigen er angivet med fed skrift.
12. december: Panay-episoden USS Panay sænkes af japanske fly. For at undgå krig betaler Japan en erstatning på 2.214.007,36$.
12. december: Nanking, Kuomintang regeringens hovedstad falder. Under massakren i de følgende tre uger blev der formentlig dræbt over 200.000 kinesiske civile.
1938
Januar: Starten på den japanske offensiv mod Wuhan.
24. marts: I Slaget om Tai'erzhuang forsøger den japanske hær at erobre dette vigtige jernbaneknudepunkt for at omringe de derværende kinesiske styrker. De nationalistiske kinesere kommer japanerne i forkøbet ved at vinde deres første sejr den 7. april.
11. november: Ved Automedon-hændelsen får japanerne fat i hemmelige britiske papirer, som indeholder en beskrivelse af den øjeblikkelige situation og den britiske strategi i Fjernøsten.
23. januar: Rabaul på den nordøstlige spids af New Britain bliver indtaget af japanerne og udbygges i de følgende år til det vigtigste japanske støttepunkt (se Slaget om Rabaul).
18. april: Amerikansk luftangreb på Tokyo (Doolittle-raidet). Efterfølgende begynder japanerne på det kinesiske fastland ved eftersøgningen efter piloterne Slaget om Zhejiang-Jiangxi, hvor 250.000 kinesiske civile blive dræbt.
8. februar: Efter japanernes tilbagetrækning er Guadalcanal på amerikanske hænder.
2. til 4. marts: Fly fra det australske luftvåben og US-Navy vinder Slaget i Bismarckhavet. Dermed forhindres forstærkninger på omkring 7.000 japanske soldater i at nå frem til Ny Guinea.
19. april: Indledningen på den japanske offensiv Operation Ichi-Go i retning mod det sydøstlige Kina for at åbne en forbindelse over land til Indokina og erobring af de allierede luftbaser.
August: Det fjerde Slag om Changsha, hvor den kinesiske by bliver erobret, men som ender med store japanske tab, som får afgørende betydning senere i krigen.
16. august: I Slaget om Guilin-Liuzhou lykkedes det frem til den 24. november for japanerne at indtage flyvepladser i det sydøstlige Kina, hvor der er stationeret amerikanske bombefly.
22. august: Japanerne trækker sig tilbage fra Indien.