Riksdagshuset i Stockholm

I dagens verden er Riksdagshuset i Stockholm blevet et emne af stor relevans og interesse for mennesker i alle aldre. I øjeblikket er Riksdagshuset i Stockholm en konstant kilde til debat og refleksion, da dens indvirkning dækker forskellige aspekter af dagligdagen. Fra dens indflydelse på populærkulturen til dens indvirkning på den globale økonomi, fortsætter Riksdagshuset i Stockholm med at være et relevant emne i det moderne samfund. Gennem historien har Riksdagshuset i Stockholm genereret modstridende meninger og har været genstand for adskillige undersøgelser og undersøgelser, der søger at forstå dens betydning og manipulation. Derfor vil vi i denne artikel i detaljer og omhyggeligt udforske fænomenet Riksdagshuset i Stockholm, analysere dets betydning og dets implikationer i forskellige områder af det moderne liv.

Riksdagshuset i Stockholm
Generel information
Adresse:Helgeandsholmen
Indviet1905
Design og konstruktion
ArkitektAron Johansson

Riksdagshuset er sæde for Sveriges rigsdag og ligger på Helgeandsholmen i Stockholm. Det blev opført mellem 1897 og 1905. Arkitekt var Aron Johansson.

De såkaldte riksbygninger på Helgeandsholmen blev oprindeligt opførte for både Sveriges rigsdag (bygningsmassen øst for Riksgatan) og Sveriges Riksbank (bygningsmassen vest for Riksgatan). Efter at tokammerrigsdagen blev erstattet af enkeltkammerrigsdagen, byggede man den bankdelen om for at få plads til den nye plenumsal. I ombygningsperioden holdt Riksdagen provisorisk til i det dengang nyopførte Kulturhuset ved Sergels torv. Man flyttede tilbage til Helgeandsholmen i 1983.

Opførelsen

Under gravearbejderne gravede man 37.000 kubikmeter materiale væk. Grundmuren blev opført i 1897. Rigsdagsdelen kunne indvies 12. januar 1905 og et år senere blev rigsbankdelen taget i brug.

Modtagelse

Allerede ved indvielsen i 1905 mødte rigsdagsbygningens udseende kritik. Blandt andet fordi den nybarokke bygningen fremstod som umoderne sammenlignet med jugendstilen, der var ved at blive udbredt.

Reparations- og ombygningsarbejder

  • I 1938 fjernede man mange af Riksdagshusets dekorative detaljer, fordi man mente der var for stor risiko for, at de kunne falde ned og gøre skade.
  • I 1971 blev det besluttet at afskaffe tokammersystemet.
  • Fra 1978 til 1980 blev Riksplan gravet ud. Under udgravningsarbejderne gjorde man fund fra middelalderen og senere blev Stockholms Medeltidsmuseum grundlagt på stedet.

Billedegalleri

Eksterne henvisninger

59°19′39″N 18°04′03″Ø / 59.3275°N 18.0675°Ø / 59.3275; 18.0675