I denne artikel vil vi udforske relevante aspekter om Oversøisk departement, et emne, der har fanget opmærksomheden hos både eksperter og entusiaster. Siden hans optræden på scenen har Oversøisk departement udløst endeløse debatter, der har skabt både beundring og kontrovers. I årenes løb har Oversøisk departement udviklet sig på mange måder og tilpasset sig det moderne samfunds skiftende krav. I denne publikation vil vi søge at dykke ned i de forskellige aspekter, der gør Oversøisk departement til et så relevant emne i dag, ved at analysere dets indvirkning på forskellige sektorer og dets fremtidige fremskrivninger. Fra dets fremkomst til nutiden har Oversøisk departement sat et uudsletteligt præg på kultur, økonomi og teknologi og konsolideret sig selv som en allestedsnærværende figur i nutiden. Tag med os på denne tur til Oversøisk departement, hvor vi vil opklare dens mysterier og opdage dens indflydelse på vores daglige liv.
I Frankrig er de oversøiske departementer (DOM), (som også er oversøiske regioner) på linje med departementerne i France métropolitaine, karakteriseret som territoriale fællesskaber, hvilket vil sige, at de er afhængige territorier integreret i den franske republik, med en hvis grad af selvforvaltning.
Neologismen "domien" er skabt som et demonym for personer, der stammer fra eller bor i et DOM.[1]
Der findes fem DOM-er i Frankrig i dag, som også har status af regioner, i henhold til forfatningsrevisionen i 2003. De fem DOM-er er:
Udtrykket "det femte DOM" har man brugt før indlemmelsen af Mayotte, om den del af befolkningen i France métropolitaine, som stammede fra et DOM, idet disse i 1999 udgjorde 585.000 personer, hvilket er lige så mange som i hvert af de andre[2]
De fem oversøiske departementer er de tidligere kolonier, som alle har bevaret en tilknytning til Frankrig, siden deres oprettelse i midten af det 17. århundrede (det 19. århundrede for Mayottes vedkommende). Fransk statsborgerskab er garanteret indbyggerne i Guadeloupe, Guyana, Martinique og Réunion siden 1848. Deres status som oversøisk departement er givet ved lov af 19. marts 1946[3]
Algeriet har i denne sammenhæng udgjort et særtilfælde, idet landet var delt op i departementer, der ikke havde status af at være oversøiske, men blev betragtet som en del af France métropolitaine.
Saint-Pierre-et-Miquelon havde status som oversøisk departement i perioden fra 1976 til 1985.
Andre oversøiske dele af det franske statssamfund har næsten samme status som de oversøiske departementer. Et oversøisk område (COM) har en status, der ligner den, der gælder for et DOM. Mens Mayotte havde status af et collectivité départementale i perioden fra 2001 til 2011. COM-erne er dog ikke indlemmet i Frankrig som de ovrsøiske departementer.
De oversøiske departementer er konstitueret som nationale franske territorier og er dermed en del af den europæiske union, men ligesom resten af de oversøiske territorier er de ikke medlem af Schengen.