I Lygten Station-verdenen er der endeløse fascinerende og relevante aspekter, som fortjener at blive udforsket og forstået. Fra dets indvirkning på samfundet til dets udvikling over tid, har Lygten Station fanget interessen og nysgerrigheden hos utallige individer rundt om i verden. Med en rig og varieret historie er Lygten Station fortsat et emne for debat og diskussion på flere områder, fra videnskab og teknologi til populærkultur og kunst. I denne artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af Lygten Station, og udforske dens oprindelse, dens indflydelse og dens relevans i dag.
Lygten Station (København L) er en stationsbygning i Københavns nordvestkvarter, der oprindeligt fungerede som endestation for Slangerupbanen fra dens opførelse i 1906 indtil 24. april 1976, hvor banen omlagdes til Svanemøllen Station i forbindelse med banens omdannelse til S-bane året efter. Den er placeret ved siden af den nuværende Nørrebro Station og blev tegnet af Statsbanernes overarkitekt Heinrich Wenck. I 1992 blev bygningen fredet.
Stationsbygningen husede frem til 2013 Miljøcenter Bispebjerg, og danner nu ramme for kultur i og for København. Siden 2007 har FilmStationen hver anden uge omdannet stationen til biograf, og i sensommeren 2008 blev stationsbygningen lanceret som nyt kulturhus med navnet Lygten Station, der blandt andet arrangerer koncerter, standupcomedy og andre kulturelle arrangementer i den gamle station. Frem til 2019-06 afholdt Dansk Jernbane-Klubs lokalafdeling DJK Hovedstadsområdet medlemsmøder i stationsbygningen og bevarede derved på sin vis forbindelsen med fortiden.
I løbet af sommeren 2013 blev der lagt op til, at Lygten Station skulle lukkes som kulturhus pr. 1. januar 2014 som følge af sparekrav fra Københavns Kommune. På et møde i Kultur- og Fritidsudvalget 15. august 2013 tilkendegav et flertal imidlertid, at Lygten Station skulle bevares som kultursted.[1]
Ved siden af stationen løber vejen Lygten, der forbinder Nørrebrogade/Frederikssundsvej med Tagensvej og løber forbi Nørrebro Bycenter, som ligger hvor stationens spor og perron i sin tid var. Lygten er opkaldte efter Lygteåen – en del af Ladegårdsåen – der nu løber i rør under asfalten. På den modsatte side af Lygten er der oprettet en lovlig graffitivæg.