Kökar

I denne artikel vil vi dykke ned i den spændende verden af ​​Kökar, udforske dens mange facetter og dens indflydelse på forskellige områder af dagligdagen. Kökar er et emne, der har vakt interesse hos både eksperter og fans på grund af dets relevans i dagens samfund. Langs disse linjer vil vi undersøge dets oprindelse, udvikling, udfordringer og muligheder, og hvordan det har formet den måde, vi lever, arbejder og forholder os på. Lige meget om du er ekspert på emnet, eller om du lige er begyndt at opdage dets vidundere, lover denne artikel at give dig et informativt og berigende perspektiv på Kökar. Gør dig klar til at tage på en fascinerende opdagelsesrejse!

Kökar
Wappen Kökar
Placering Byvåben
Region Åland
Areal 64,16 km²
Forvaltningsområde Ålands skærgård
Kommunens nummer 318
Befolkning
- tæthed
297 (2007)
4,7 indb./km²
Administrativt centrum Karlby
Borgmester Harry Holmström
Placering 59° 56’N” 20° 53’ Ø”
Hjemmeside www.kokar.ax

59°56′N 20°53′Ø / 59.933°N 20.883°Ø / 59.933; 20.883

Landskab ved Kökar.
Franciskanergrav ved Sankt Anna Kirke i Kökar "Franciskanbroder Agostino Lundin, 1913 - 1988

Om denne lydfil Kökar ? Kommune er den sydligste af Ålandsøernes 16 kommuner: Den ligger sydøst for Föglö i Ålands sydøstlige skærgård. Kökar har cirka 300 indbyggere og har et areal på 57,80 km². Kökars hovedby er Karlby.

Kommunens navn dukker for første gang op på skrift i det 13. århundrede. Dengang der var et franciskanerkloster på Kökar. Der er færgeforbindelse til Långnäs, i Lumparland på fasta Åland og Galtby ved landsbyen Korpo i Finland.

Kommunens byer er Hellsö, Karlby, Kyrkogårdsö, Munkvärvan (del af Överboda), Vålö (del af Hellsö), Österbygge og Överboda. Der er også arealerne Kalen og Sommarön, bakken Otterböte (med bronzealderboplads), øerne Flattö, Idö (naturreservat siden 2005), Karlbylandet, Kökarsören (med fyrtårn), Mörskär, Ubbenholm, Oppsjön sø, færgehavnen Harparnäs samt sundet Hamnö sund.

Kökars Folkeskole, der ligger ved Karlby ström, har 35 elever fra 1-9 skoleår, 6 lærere og et kommunebiblotek.

Franciskanerne

I begyndelsen af 1400-tallet anlagdes et franciskanerkloster på Kökar ved søruten mellem Sverige og Finland. Det blev ødelagt af Gustav Vasa, men gennem arkæologiske undersøgelser har man fundet flere velbevarede husfundamenter. I klosterkælderen, som blev kapel i 1979, kan nogle af de arkæologiske fund beses. Den nuværende Sankt Anna Kirke fra 1784 står delvis på den gamle klosterkirkes grund. I nutiden afholdes der på Kökar en årlig franciskusfest.

Turisme

Sankt Anna Kirke fra 1784 har foruden klosterruinerne et lille museum.

Ved Otterböte fandt man i 1918 en bronzealderboplads fra 1150–1050 f. Kr.

Syd for Kökar ligger den lille, finske ø Källskär som grundet sin beliggenhed og natur besøges af mange turister.

Eksterne henvisninger


Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.