I dag er Ismejeri et emne, der skaber stor interesse og debat på forskellige områder af samfundet. I årevis har dette emne fået betydelig relevans og vækket interessen hos eksperter, akademikere, fagfolk og den brede offentlighed. Betydningen af Ismejeri ligger i dens indflydelse på forskellige aspekter af dagligdagen, såvel som dens indflydelse på beslutningstagning på politisk, socialt og økonomisk niveau. Derfor er det vigtigt at forstå i dybden aspekterne omkring Ismejeri, dets implikationer og dets kort- og langsigtede effekter. Derfor vil vi i denne artikel omfattende og objektivt behandle de forskellige aspekter relateret til Ismejeri, med det formål at give en klar og komplet vision af dette emne, der er så relevant i dag.
Ismejeri (ismælkeri), var en virksomhed og senere en forretning, der blandt andet solgte is til isskabe (forløberen til køleskabet). Da det i 1970'erne blev almindeligt i Danmark at have et køleskab i hjemmet forsvandt ismejerierne.
Virksomheden var baseret på et mælkerisystem, der i 1864 blev udformet af den svenske godsejer J.G. Schwarts (1819 – 1885) [1].
Systemet, (meget udbredt før man kunne foretage centrifugering af mælk) var baseret på at mælk hensættes til flødesætning ( udskilning af fløde) i spande nedsat i et vandbad afkølet med knust is.
En videreudvikling af systemet fandt sted i Danmark i de kommende år og fik stor betydning for de danske husholdninger i forbindelse med at de danske mejerier begyndte at drive mælkeudsalg.
Centrifugerne, som holdt deres indtog i 1880erne i de fleste landmejerier, overtog funktionen, udskillelse af fløde fra mælk, hvilket betød at mange bymejerier oprettede udsalg som populært blev kaldt ismejerier, dette på grund af den påbegyndte mekanisering af mejerierne (sikkerhed for forbrugeren, som kunne være fysisk udsat på grund af de dengang drivremsdrevne centrifuger).
I de kommende år blev mejeridriften nedsat og stoppede helt, medens ismejerierne/ mælkeudsalgene fortsatte med et efterhånden større salgssortiment, mælk, fløde og osteprodukter som den primære salgsvare, senere også isstænger og i nogle tilfælde køleskabe samt forskellige kolonialvarer, eksempelvis kaffe, brød, kornprodukter etc.
Ved supermarkedernes fremkomst i 1960erne, fik ismejerierne hård konkurrence på deres produktsortiment. Mange forretninger af denne art forsvandt de efterfølgende år.