I denne artikel vil vi udforske den fascinerende verden af Husum Amt, et emne, der har fanget både enkeltpersoners og eksperters opmærksomhed. Fra sin begyndelse til sin nuværende tilstand har Husum Amt været genstand for undersøgelse, debat og beundring. I årenes løb har det vakt forskellige meninger og følelser og genereret endeløs forskning og opdagelser. Gennem denne artikel vil vi dykke ned i de mest relevante aspekter af Husum Amt og tilbyde en detaljeret og komplet vision, der giver vores læsere mulighed for bedre at forstå dette fascinerende emne.
Husum Amt var et amt i Hertugdømmet Slesvig (Sønderjylland) før 1864.
Husum Amt grænsede mod nord til Landskabet Bredsted og Ugle Herred, mod øst til Gottorp Amt og Landskabet Stabelholm, mod syd til Svavsted Amt og Landskabet Ejdersted, mod vest til Vesterhavet.[1]
Landskabet bestod af gest- og marskland.[1]
Gesten bestod af til dels frugtbart land, nogle skove men tillige hede og moser.[1]
Marsklandet blev anset for frugtbart.[1]
Husum Amt bestod af to herreder og to små fogderier
Amtet blev etableret i 1639 ved en udskillelse fra Gottorp Amt af Sønder Gøs Herred, der blev sammenlagt med Hatsted Birk og dele af Lundebjerg Herred [2]. Amtmanden i Husum var (fra 1799) tillige amtmand over Bredsted Amt[3] og overstaller i landskabet Ejdersted samt overøvrighed (kongelig kommissær) i landskaberne Nordstrand og Pelvorm. Købstaden Husum stod indtil 1850 uden for amtets myndighedsområde. Amtets to herreder svarede stort set til middelalderens Sønder Gøs Herred.
Ved folketællingen i 1860 var der 16.500 indbyggere i amtet, deraf 4.816 i købstaden Husum.[4]