Hans Fuglsang-Damgaard

I denne artikel vil vi analysere i detaljer virkningen af ​​Hans Fuglsang-Damgaard på det moderne samfund. Siden dets fremkomst har Hans Fuglsang-Damgaard spillet en afgørende rolle i forskellige aspekter af det moderne liv, uanset om det er fagligt, kulturelt, teknologisk eller personligt. I årenes løb har Hans Fuglsang-Damgaard haft stor indflydelse på den måde, vi interagerer, kommunikerer og navigerer på i nutidens verden. Gennem en omfattende analyse vil vi undersøge implikationerne og konsekvenserne af Hans Fuglsang-Damgaard, samt dens relevans i den aktuelle kontekst. Ved at udforske forskellige perspektiver og casestudier søger vi fuldt ud at forstå omfanget og betydningen af ​​Hans Fuglsang-Damgaard i nutidens samfund.

Hans Fuglsang-Damgaard
2. biskop over Københavns Stift
Embedsperiode
1934 – 1960
ForegåendeHarald Ostenfeld
Efterfulgt afWilly Westergaard Madsen
Personlige detaljer
Født29. juli 1890
Fuglsang, Ørsted, Haderslev
Død8. juli 1979 (88 år)
Kongens Lyngby
GravstedSorgenfri Kirkegård
Fulde navnHans Fuglsang-Damgaard
BeskæftigelseBiskop
ReligionLutheranisme

Hans Fuglsang-Damgaard (29. juli 1890 på Fuglsang i Ørsted, Oksenvad Sogn8. juli 1979 i Kongens Lyngby) var biskop i Københavns Stift fra 1934 til 1960. Er en af det 20. århundredes mest betydningsfulde danske biskopper i forbindelse med sin rolle som Primas for Folkekirken.

Under besættelsen udarbejdede han på vegne af bispekollegiet hyrdebrevet i 1943, som fordømte jødeforfølgelserne. Hans modstandsaktiviteter under besættelsen knytter sig til hans embedsførelse som biskop.[1] Han er begravet på Sorgenfri Kirkegård.[2]

Kilder og eksterne henvisninger

  1. ^ Hans Fuglsang-Damgaard på modstand.natmus.dk via web.archive.org
  2. ^ For mig blev far først og fremmest en god kammerat, Else Marie Nygaard 15. november 2019 på kristeligt-dagblad.dk

Eksterne henvisninger

Spire
Denne bispebiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.