Emnet for Berlinerkongressen er et emne, der har skabt stor interesse gennem tiden. Med forskellige kanter og tilgange har Berlinerkongressen fanget opmærksomheden fra både eksperter og fans. I denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter relateret til Berlinerkongressen, fra dets oprindelse til dets implikationer i nutidens samfund. Gennem en detaljeret og udtømmende analyse vil vi søge at bedre forstå Berlinerkongressen og dens relevans i den aktuelle kontekst. Fra dens oprindelse til dens virkning i dag har Berlinerkongressen været genstand for debat og refleksion, og gennem denne artikel vil vi søge at belyse dets nøglepunkter.
Berlinerkongressen var et møde, der blev holdt med Europas førende magter og det Osmanniske Rige i Berlin fra 13. juni til 13. juli 1878. Der var repræsentanter til stede fra stormagterne Tyskland, Østrig-Ungarn, Frankrig, Italien, Storbritannien, Rusland og det Osmanniske Rige. Formålet var et ordne forholdene i Østeuropa på en for nogle magter mere tilfredsstillende måde (særlig Storbritannien og Østrig-Ungarn), end fredsaftalen mellem Rusland og Det Osmanniske Rige fra samme år (Freden i San Stefano).
Udover de nævnte stormagter deltog de lande, hvis områder ville blive berørt, i de konkrete forhandlinger om områderne. Det drejede sig om repræsentanter fra Grækenland, Rumænien, Serbien, Montenegro samt Armenien og Persien.
Delegater var:
Repræsentanter for de øvrige lande:
foruden armenske biskopper og det persiske sendebud, Malcom khan.
Resultatet af kongressen blev 64 underskrevne artikler samlet i "Berlinfreden" med følgende hovedpunkter:
Grækenlands ønsker om territorialudvidelse henvistes til direkte forhandling med Osmannerriget, idet stormagterne gav tilsagn om at formidle en aftale. Dette skete ved Berlinkonferencen (1880).