Østlig takvinge

I dagens verden er Østlig takvinge et emne af stor relevans og interesse for et bredt publikum. Fra dets indvirkning på samfundet til dets implikationer på hverdagen har Østlig takvinge fanget manges opmærksomhed og skabt debatter og overvejelser om dets betydning og mulige konsekvenser. I årenes løb har Østlig takvinge været genstand for undersøgelse og analyse af eksperter inden for forskellige områder, som har dykket ned i dets forskellige aspekter, fra dets oprindelse til dets udvikling over tid. I denne artikel vil vi udforske de forskellige vinkler af Østlig takvinge, der tilbyder et panoramabillede af dets relevans og indflydelse i nutidens verden.

Østlig takvinge
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeArthropoda (Leddyr)
KlasseInsecta (Insekter)
OrdenLepidoptera (Sommerfugle)
FamilieNymphalidae (Takvingefamilien)
SlægtNymphalis
ArtN. xanthomelas
Videnskabeligt artsnavn
Nymphalis xanthomelas
Denis & Schiffermüller 1775
Hjælp til læsning af taksobokse

Østlig takvinge (Nymphalis xanthomelas) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den er udbredt i det østlige Europa fra de baltiske lande i nord til Grækenland i syd og videre gennem Asien til Stillehavet og Japan. Østlig takvinge holder til i lysninger i skove og skovbryn, gerne ved piletræer. Den østlige takvinge flyver fra april-juni og igen, når de nye voksne individer kommer frem i juli-september.

Forekomst i Danmark

Arten er en stor sjældenhed i Danmark, da den kommer fra noget østligere egne. Tilbage i 1954 var der en "invasion" af østlig takvinge på Bornholm, hvor der blev indsamlet fem eksemplarer. I i 2003 var der en ny bølge af østlig takvinge, der er blevet set i flere steder i Danmark.

Udseende

Det er meget svært at kende den østlige takvinge fra kirsebærtakvingen. Kun farven på benene er et sikkert tegn til at skelne mellem de to arter. Kirsebærtakvingen har sorte hår på benene, mens østlig takvinge har gule hår.

Livscyklus

Den østlige takvinge har en enkelt generation om året. De voksne individer overvintrer som hos mange andre takvinger.

Foderplanter

Pil, asp og elm.

Galleri

Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer

Kilder/Henvisninger