Slaveri var en institution, der blev praktiseret i USA i mere end 200 år. Det blev brugt som en metode til at udnytte sorte afrikanske mennesker, der blev tvunget til at arbejde i bomuldsplantager, rismarker og andre landbrugsområder. Slaveriet blev praktiseret i en tid, hvor sortes liv og frihed var billige, og ideen om lighed mellem alle mennesker var stadig ikke udbredt.
I slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet var der dog en stigende modstand mod slaveri, og flere og flere mennesker begyndte at tale imod det. Denne bevægelse skulle vokse sig større og stærkere, før slaveriet i USA kunne blive afskaffet.
Bevægelsen mod slaveri i USA havde sine rødder i oplysningstiden og de ideer om frihed, retfærdighed og lighed, der blev født i Europa. Mange af de mest fremtrædende modstandere af slaveriet var tidligere slaver selv, der var flygtet fra deres ejere og blevet frie. Andre var hvide abolitionister, der kæmpede for at afskaffe slaveriet og arbejdede på tværs af race og køn for at bringe forandring.
Mange abolitionister brugte også religion som et argument mod slaveriet. De mente, at Bibelen sagde, at alle mennesker var lige for Gud, og at det var forkert at behandle nogen som ejendom.
Nogle af de mest berømte abolitionister var Harriet Tubman, Frederick Douglass, William Lloyd Garrison og Sojourner Truth. Disse personer arbejdede i årtier for at afskaffe slaveriet og kæmpede for sorte og kvinders rettigheder.
Den amerikanske borgerkrig brød ud i 1861 og varede fire år. Krigen blev kæmpet mellem Nord- og Sydstaterne og blev primært udkæmpet på grund af økonomiske og politiske forskelle, herunder spørgsmålet om slaveri.
I 1863 udstedte præsident Abraham Lincoln Emancipationserklæringen, der erklærede, at alle slaver i USA var frie. Denne erklæring gjaldt dog kun for stater, der var i oprør mod USA, og ikke for slaver i grænsestater eller i stater, der allerede var under føderal kontrol.
Efter borgerkrigen blev 13. ændring tilføjet til USA's forfatning, der endelig afskaffede slaveriet i hele USA. Denne ændring blev vedtaget i 1865, og markerede en historisk milepæl i kampen for lige rettigheder.
Selvom slaveriet er blevet afskaffet i USA i mere end 150 år, er dets eftervirkninger stadig mærkbare i dag. Sorte amerikanere er stadig i dag uforholdsmæssigt repræsenteret i fængselsvæsnet og oplever racisme og diskrimination på mange områder af samfundet.
Der er dog også blevet gjort store fremskridt i retning af lige rettigheder i USA siden afskaffelsen af slaveriet. Blandt andet har sorte amerikanere i dag opnået stemmeret, har adgang til uddannelse og muligheder for at fuldføre deres drømme.
Slaveriet var en mørk og grusom periode i USA's historie. Men takket være en række modige abolitionister og en lang kamp for lighed og retfærdighed er det nu en del af fortiden, og USA kan se frem til en stærkere og mere inkluderende fremtid for alle dens borgere.