En kort historie om dansk sprog

En kort historie om dansk sprog

Dansk sprog er afledt fra Oldnordisk, som blev talt i Norden for mere end 1000 år siden. Det er en af de germanske sprog, som også inkluderer engelsk, tysk og hollandsk. Den danske tale er vokset og udviklet sig i løbet af årene, og vi vil nu tale om dens historie og dens placering i dagens samfund.

Hvornår dansk blev et skriftsprog

Dansk skriftsprog blev født i det 16. århundrede, da humanister begyndte at skrive de første dokumenter på dansk. Reformationen var også medvirkende til spredning af det danske skriftsprog. Reformationen var en religiøs bevægelse, der startede i Tyskland, og som spredte sig hurtigt til Danmark. Martin Luther oversatte Bibelen til tysk, og Bibelen blev derefter oversat til dansk af Christiern Pedersen i 1550, som blev accepteret af kong Christian III som det officielle danske bibeloversættelse.

Det vigtigste træk ved dansk sprog var dens evne til at tilpasse sig. Det gjorde det muligt for danskerne at indarbejde nye ord og udtryk fra andre sprog, især tysk og engelsk. I løbet af det 19. århundrede begyndte danske lingvister at eksperimentere med at ændre det danske alfabet. Dette førte til en opdeling i to forskellige alfabet: Aa og Å.

Dansk under besættelsestiden

Under Anden Verdenskrig var Danmark besat af Tyskland fra 1940 til 1945. Dette påvirkede det danske sprog, da tysk var det sprog, som var talt af den besættende magt. Danskerne prøvede dog stadigvæk at modstå denne påvirkning og bevare deres sprog ren i en tid med fjendtlige magter.

Efter krigen blev den danske stat tvunget til at lave reformer på alle områder, også på sproget. Det danske sprog blev reformeret for at gøre det mere internationalt. Resultatet var en standardisering af den danske orddannelse og stavning. Det danske sprog blev mere konkret og fyldte både flere tekniske og videnskabelige begreber.

Dansk i dagens samfund

I dag er dansk et meget sofistikeret sprog og bliver talt af omkring 6 millioner mennesker. Dansk er også et af de officielle sprog i EU og FN. Derudover bliver det også brugt i erhvervslivet og sekundære skoler. Dansk er stadig meget vigtigt for den danske kultur. Der er stadig en stærk vilje til at beskytte det danske sprog og dens egenskaber, og hen ved 87% af befolkningen ønsker at opretholde deres sprog i det daglige.

Endelig refleksion

Som et af de germanske sprog har dansk en række fælles træk med andre sprog. Men dansk har også sin egen identitet og skønhed. Den lange historie og udvikling af det danske sprog gør det meget interessant og værdifuldt. Det er vores ansvar at beskytte det og fortsat at eksperimentere og udvikle det for at opretholde dets unikke egenskaber.