Waziristan

Nu om dage er Waziristan et emne, der har fået relevans på forskellige områder. Fra politik til videnskab er Waziristan blevet et interessepunkt for forskere, aktivister og borgere generelt. Med teknologiens fremskridt og globaliseringen har Waziristan fået en dimension, der aldrig er set før, og påvirker ikke kun den måde, vi interagerer med vores miljø på, men også vores opfattelse af verden. I denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter relateret til Waziristan, fra dets oprindelse til dets indvirkning på det moderne samfund.

Waziristans flag
Waziristans placering i Pakistan

Waziristan (Pashtu: وزیرستان, "Wazirernes land") er en bjergrig egn i det nordvestlige Pakistan på grænsen til Afghanistan med et areal på omkring 11.585 km². Det er en del af Pakistans Føderalt Administrerede Stammeområder og som sådant betragtet som værende udenfor landets fire provinser.

Waziristan dækker området vest og sydvest for Peshawar mellem Tochi-floden mod nord og Gomal-floden mod syd. Pakistans Nordvestlige Grænseprovins ligger umiddelbart øst for Waziristan. Området var et uafhængigt stammeområde indtil 1893 udenfor det Britiske Imperium og Afghanistan. Stammernes angreb ind på britisk-styret territorium var et konstant problem for briterne,[1] hvilket førte til gentagne straffeekspeditioner mellem 1860 og 1945. Området blev en del af Pakistan i 1947.

Af administrative grunde er Waziristan delt i to agenturer; Nord Waziristan og Syd Waziristan, med en anslået befolkning ( pr. 1998) på henholdsvis 361.246 og 429.841. De to dele har ret distinkte karakterer, skønt begge stammer er undergrupper af wazir-stammen og taler et fælles waziri-sprog. De har et formidabelt rygte som krigere og er kendt for deres gentagne blodfejder.

Wazir-stammerne er inddelt i understammer styret af landsbyældste, som mødes i en stamme jirga. Socialt og religiøst betragtet er Waziristan et ekstremt konservativt område.Kvinder vogtes omhyggeligt, og hvert hjem må have en mand i spidsen. Sammenholdet indenfor stammen holdes også stærkt ved hjælp af de såkaldte kollektive ansvarslove indenfor grænse-lovovertædelsesregulativet.

Tilstedeværelsen af Taliban i området har været genstand for international bekymring, særligt efter at krigen i Aghanistan blev indledt i 2001.

Noter

  1. ^ Lawson, Alastair (2008-04-21). "Why Britons walked warily in Waziristan". BBC News. BBC. Hentet 2008-04-21.

32°17′N 69°33′Ø / 32.283°N 69.550°Ø / 32.283; 69.550