I dag er Traktat et emne af stor relevans og interesse for samfundet. Siden sin oprindelse har Traktat fanget opmærksomheden fra millioner af mennesker rundt om i verden og skabt debatter, diskussioner og refleksioner om dens betydning og indflydelse på vores liv. Hvad enten det er på grund af dets indflydelse på kultur, teknologi, politik eller ethvert andet felt, har Traktat formået at placere sig selv i centrum for mediernes og sociale opmærksomhed og blive en grundlæggende brik i konstruktionen af vores nutid og fremtid. I denne artikel vil vi udforske forskellige perspektiver og tilgange til Traktat, analysere dens udvikling, dens implikationer og dens betydning i dag.
En traktat (af latin traktare = behandle skriftligt) er en aftale mellem to (eller flere) suveræne stater. Traktaten er selve den nedskrevne aftale (i snæver grad selve det originale underskrevne dokument).
Traktater udfærdiges som afslutning på forhandlinger mellem lande og er folkeretligt bindende for traktatens parter. Der udfærdiges ofte traktater om krigsafslutning (våbenhvile eller fred) og handel. Traktater træder sædvanligvis først i kraft, når de er ratificeret (bekræftet) af parlamenterne i et vist antal af de underskrivende lande.
De traktater som har størst indflydelse på dansk politik i dag er Atlantpagten (NATO) og traktaterne, der ligger til grund for EU (Rom-traktaten Forfatningstraktaten m.fl.)