Tallotteriet

I dag er Tallotteriet et emne af stor relevans og interesse for en bred vifte af mennesker. Fra dets oprindelse og udvikling til dets indvirkning på det nuværende samfund er Tallotteriet blevet et interessepunkt og debat på forskellige områder. Gennem historien har Tallotteriet spillet en grundlæggende rolle i menneskers liv, og har påvirket den måde, de tænker, handler og forholder sig til. I denne artikel vil vi udforske de forskellige aspekter relateret til Tallotteriet og analysere dens betydning og relevans i dag.

Tallotteriet (Lotto di genova) var et lotteri, der blev oprettet i København 12. januar 1771 af Georg Detlef Friedrich Koes, kongelig preussisk første banco-direktor, efter tilladelse fra Struensee. Lotteriet blev overtaget af staten i 1772, hvor der blev indført samtidige udtrækninger i København, Altona og Wandsbek (Vandsbæk). Det statslige lotteri blev afskaffet i 1851.

Lotteriet gav anledning til talemåden "gælde ad Wandsbek til" (til tider senere forvansket til Vallensbæk), da udtrækningerne i de tre byer var selvstændige. Således gjaldt numre udtrukket i Wandsbek ikke i det københavnske lotteri. Betegnelsen gamle Ole stammer ligeledes fra tallotteriet, hvor 90 på plattysk blev betegnet "de ole (Mann)" (den gamle mand).

Litteratur

  • Troels Balslev Wingender: "Lykkehjulet" (Skalk 1983 nr. 5, s. 16-17)

Eksterne henvisninger