I den følgende artikel skal vi analysere i dybden Sysselmænd på Færøerne, en figur/emne/dato, der har fanget offentlighedens opmærksomhed i nyere tid. Gennem de næste par linjer vil vi udforske dens oprindelse, dens indvirkning på det nuværende samfund og de implikationer, det har for fremtiden. _Var1 har skabt en intens debat mellem eksperter og almindelige mennesker, og derfor er det afgørende at forstå alle facetter af dette fænomen. Siden sin fremkomst har Sysselmænd på Færøerne udløst en bølge af modstridende meninger, og det vil være vores mål at udarbejde en upartisk og udtømmende analyse, der giver læseren mulighed for at danne sig en informeret mening om emnet.
En sysselmand (færøsk: sýslumaður) er på Færøerne en lokal embedsmand med administrative og politimæssige beføjelser.[1]
Sysselmanden er en person på Færøerne, som før i tiden udgjorde det lokale politi, opkrævede told og havde ansvaret for grindefangster og fordeling af grindekød og dømmer i visse mindre sager ved sysselens politiret.
Embeddet sysselmand findes stadig på Færøerne, dog har sysselmanden ikke så brede beføjelser som tidligere, men han har dog stadig - sammen med grindeformænd - ansvaret for om grindedrab skal foregå og om til hvilke bygder i hans politiområde hvalkødet og spækket skal uddeles til. Sysselmændene i dag har tidligere arbejdet som politimænd og har stadig politiopgaver.
Før i tiden var der en sysselmand pr. syssel (sýsla), men i nyere tid er der sket en omstrukturering hos Færøernes Landfoged, som er en dansk institution, således at nogle af sysslemandsembederne er nedlagt.
Der er i dag kun tre sysselmænd: Sysselmanden i Tórshavn, Sysselmanden i Suðuroy og Sysselmanden i Norðoyggjar (Nordøerne). Omstruktureringen skyldes, at der er kommet to nye undersøiske tunneler, som har bundet ca. 85% af Færøerne sammen. Der er dog et politikontor i hver sýsla, de ligger i disse byer: Tórshavn (Streymoy), Runavík (Eysturoy), Klaksvík (Norðoyggjar), Miðvágur (Vágar), Sandur (Sandoy) og Tvøroyri (Suðuroy).
På Færøerne er der seks sysler (sýslur):
Enhver syssel (sýsla) havde før i tiden en sysselmand, i dag er der kun tre sysselmænd, en for Streymoy og Vágar og de små øer i området: Nólsoy, Koltur, Hestur, Mykines, en for Eysturoy og Nordøerne, og en for Suðuroy og Lítla Dímun. Denne sysselmænd var i historien (og er i dag) i de fleste tilfælde færinger, men i hvert fald embedsmænd for det Danske Rige.
I modsætning til de færøske kommuner, er syslerne i dag ikke en politisk forvaltningsenhed, dvs. på dette felt er ingen valg. Siden vikingetiden på Færøerne og indtil reformationen havde der også været ting i hvert syssel, de såkaldte várting (vårting) ved siden af lagtinget på Tinganes.