Stadil Fjord

Denne artikel vil behandle spørgsmålet om Stadil Fjord, som er blevet meget relevant i den seneste tid. Stadil Fjord er et emne, der påvirker et stort antal mennesker inden for forskellige områder af livet, uanset om det er fagligt, personligt, socialt eller kulturelt. Igennem denne artikel vil forskellige aspekter relateret til Stadil Fjord blive udforsket, fra dets oprindelse og udvikling til dets mulige fremtidige implikationer. Forskellige perspektiver og meninger om sagen vil også blive analyseret, med det formål at tilbyde en komplet og berigende vision af dette emne af stor interesse for nutidens samfund.

Stadil Fjord
Kort over området fra omkring 1900
Kort over området fra omkring 1900
Overblik
LandDanmark
Overfladeareal1.713 ha
Maks. dybde2,5 m

Stadil Fjord er trods navnet en ferskvandssø på 1.713 ha,[1] (Geodatastyrelsen angiver dog søens areal til 1.623 ha baseret på nyere data,[kilde mangler] hvilket aktuelt gør den til Jyllands næststørste, efter Mossø). Søen er beliggende 5 km nordvest for Ringkøbing, 1½ km fra Vesterhavet og 3 km nord for Søndervig. Det er en lavvandet næringsrig sø med en største dybde på kun 2,5 m. I den sydøstlige del ligger øen Hindø på ca. 80 ha, der er forbundet med fastlandet mod øst ved en lav bro. Der er offentlig adgang til Hindø efter en frivillig fredning i 1991.[2]

Stadil Fjord, Ringkøbing Fjord og Vest Stadil Fjord udgjorde oprindeligt et stort sammenhængende område, men efter afvandinger er forbindelsen mellem fjordene begrænset til en smal kanal fra Vest Stadil Fjord til Stadil Fjord og dennes afløb Vonå, der løber til Ringkøbing Fjord. Stadil Fjord modtager desuden vand fra Madum Å, Tim Å, Sund Å, Hover Å og nogle bække. I begyndelsen af 1990'erne fik fjorden tilført store mængder kvælstof og fosfor, hvilket medførte en dårlig vandkvalitet.[3] Dette er imidlertid rettet op, så Stadil Fjord i dag er blandt Danmarks reneste søer.[1]

Naturbeskyttelse

Stadil Fjord er sammen med Vest Stadil Fjord udpeget til Ramsarområde – et beskyttet vådområde af international betydning. Det er også EF-fuglebeskyttelsesområde og en del af Natura 2000- område nr. 66 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Få kilometer mod syd ligger Ringkøbing Fjord, der også er Ramsarområde.

Noter

  1. ^ a b Ringkøbing-Skjern Kommune, Miljø og Natur, maj 2008: Vandreture, Hindø
  2. ^ Om fredningen af Hindø på fredninger.dk
  3. ^ "[[Dansk Ornitologisk Forening]], Ringkøbing Amt 1992: Stadil Fjord". Arkiveret fra originalen 1. januar 2005. Hentet 1. januar 2005.

Eksterne kilder/henvisninger

56°9′17″N 8°13′18″Ø / 56.15472°N 8.22167°Ø / 56.15472; 8.22167


Stadil Fjord set fra Hindø
:Image:Stadil Fjord set fra Hindø2.jpg
Stadil Fjord set fra Hindø