Sjællands Stift

I denne artikel vil vi gå i dybden med emnet Sjællands Stift og alt, hvad der er at vide om det. Uanset om vi taler om livet for Sjællands Stift, de mest relevante begivenheder relateret til Sjællands Stift eller de nuværende tendenser omkring Sjællands Stift, vil denne artikel være din komplette guide. Langs disse linjer vil vi analysere i detaljer de mest relevante aspekter af Sjællands Stift, og tilbyde en detaljeret og udtømmende analyse, der giver dig mulighed for grundigt at forstå dette emne. Uanset hvad dit vidensniveau om Sjællands Stift er, vil denne artikel give dig værdifuld information og hjælpe dig med at udvide din forståelse af Sjællands Stift. Gør dig klar til at fordybe dig i den fascinerende verden af ​​Sjællands Stift!

Sjællands Stift afløste det katolske Roskilde Stift i 1537. I 1922 blev stiftet delt mellem Københavns Stift og det nuværende Roskilde Stift. I 1961 blev Helsingør Stift oprettet som det tredje stift på Sjælland.

Stiftet bestod oprindeligt af Sjælland, Møn, Amager og en række mindre øer. Bornholm kom til stiftet i 1662[1] som følge af Freden i København i 1660. Desuden var Færøerne, Grønland og andre oversøiske områder en del af stiftet.

I tidlig middelalder omfattede Sjællands bispestol også Rügen. Stiftet omfattede ikke Lolland og Falster, som i stedet var underlagt Odense bispestol og i 1803 blev udskilt som Lolland-Falsters Stift.

Efter Reformationen i 1536 blev Sjællands biskop primas (kirkelig førstemand) for den evangelisk-lutherske kirke i Danmark. Biskoppen boede i København, mens Roskilde Domkirke var stiftets hovedkirke. I den katolske tid (før Reformationen) var Ærkebiskoppen i Lund overhoved for kirken i Danmark.

Se også Bisperække for Sjællands stift.

Stiftamtmænd

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Kilder

J. Bloch: Stiftamtmænd og amtmænd i kongeriget Danmark og Island 1660-1848 (1895).www.archive.org

Referencer