I denne artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af Salten Å, og udforske dens forskellige aspekter, oprindelse og mulige implikationer i dagens samfund. Salten Å har været genstand for interesse og debat gennem årene, hvilket har vakt nysgerrighed og opmærksomhed hos både eksperter og hobbyfolk. Igennem disse sider vil vi undersøge dens udvikling over tid, dens forskellige manifestationer i forskellige kulturer og dens indvirkning på det personlige og kollektive niveau. Gør dig klar til at begive dig ud på en opdagelses- og refleksionsrejse omkring Salten Å, i håbet om at udvide din forståelse og viden om dette spændende emne.
Salten Å er en ca. 25 km lang å, der løber ud i Gudenå, mellem Mossø og Gudensø, lidt sydvest for Emborg Bro. Den ligger i Midtjylland i Silkeborg og Skanderborg Kommuner.
Åen har sit udspring i vandskellet på heden Sepstrup Sande mellem Hjøllund og Sepstrup. Den løber mod sydøst, gennem Skærbæk Plantage, forbi Ansø Mølle, hvor den får tilført vand fra en række kildevæld i Ansø Enge, hvorefter den drejer i østlig retning, og på et stræk er en del af fredningen ved Snabegård og Vrads Sande. Her modtager den vand fra Lystrup Å, der kommer fra syd, fra Kulsø, Kvinsø og Bryrup Langsø. Salten Å forsætter mod øst, med Velling Skov på sydsiden, til Katrinedal Mølle, hvor den passerer Silkeborg – Nørre Snede landevejen. Den fortsætter mod øst og passerer på den nordre side indlandsklinten Salten Profilet, hvorefter den passerer Silkeborg – Horsens vejen, og kort derefter løber ud i Salten Langsø. Fra Søens østende fortsætter den et kort stykke, før den løber ud i Gudenå.
Det meste af Saltenådalen er blandt landets mest uforstyrrede naturområder, og hele området er en del af Natura 2000netværkets Internationale naturbeskyttelsesområder i Danmark (nr. 52 [1] og 53[2])