Primærfarver

I dag er Primærfarver et emne af stor relevans og interesse for en bred vifte af mennesker og samfund. Hvad enten det er på grund af dets indvirkning på samfundet, dets kulturelle relevans eller dets betydning på det akademiske område, har Primærfarver fanget manges opmærksomhed og genereret debatter, refleksioner og forskning omkring dette emne. Fra forskellige perspektiver og tilgange har Primærfarver vakt stor interesse på grund af sin indflydelse på forskellige aspekter af dagligdagen. I denne artikel vil vi udforske forskellige facetter af Primærfarver, analysere dens betydning, implikationer og mulige fremtidige udviklinger.

Primærfarver (additivt) rød, grøn og blå på legoklodser.

Primærfarver er farver der ikke kan produceres ved at blande andre farver. Alle rene farver kan dannes ved at blande primærfarver i forskellige forhold.

Der er to forskellige måder at blande farver på – hhv. additiv og subtraktiv farveblanding. De to metoder har hver deres primærfarver – for additive farver er det rød, grøn og blå, mens det for subtraktive farver er magenta, gul og cyan. Det additive farvesystem anvendes fx i tv-apparater og computerskærme, mens det subtraktive farvesystem anvendes til farvetryk på papir og lignende medier. I det additive system er udgangsfarven på mediet (skærmen) sort – jo mere farve der tilføjes, desto lysere bliver den viste farve. I det subtraktive system er mediet (papiret) hvidt – og jo mere farve der tilføjes, desto mørkere bliver resultatet. Det subtraktive farvesystem danner desuden basis for farvesystemet CMYK der anvendes i den grafiske branche.

Se også

Spire
Denne artikel om en farve er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.