I denne artikel skal vi udforske emnet Potsdam-deklarationen, et emne, der har fanget mange menneskers opmærksomhed i de seneste år. Potsdam-deklarationen er et mangefacetteret emne, der har været genstand for undersøgelse og debat i lang tid. Gennem historien har Potsdam-deklarationen spillet en afgørende rolle i forskellige aspekter af menneskelivet, fra videnskab til kultur, politik og samfundet generelt. I denne artikel vil vi dykke ned i de forskellige dimensioner af Potsdam-deklarationen og forsøge at kaste lys over dets implikationer og indflydelse på verden i dag. Gennem en detaljeret og udtømmende analyse vil vi forsøge at tilbyde et komplet overblik over Potsdam-deklarationen og dets relevans i dag.
Potsdam-deklarationen af 26. juli 1945 fremlagde de officielle amerikansk-britisk-kinesiske betingelser for en japansk kapitulation som afslutning på 2. verdenskrig. Den må ikke forveksles med Potsdam-traktaten. Potsdam-deklarationen blev udformet af præsident Harry S. Truman og premierminister Winston Churchill under Potsdamkonferencen, og blev telegrafisk medunderskrevet af Republikken Kinas præsident Chiang Kai-shek. Sovjetunionen, der på det tidspunkt ikke var i krig med Japan, blev ikke konsulteret i udformningen af erklæringen, men orienteret efter, at den var udsendt[1].
Potsdam-deklarationen indeholder følgende hovedpunkter:
Teksten i Potsdam-deklarationen blev udsendt på radioen og trykt på flyveblade, som blev kastet ud over Japan. Den 28. juli 1945 holdt den japanske udenrigsminister Shigenori Togo en Pressekonference hvor han om Potsdam-deklarationen sagde, at denne kun var en gentagelse af Cairo-deklarationen. Den japanske regering fandt ikke noget vigtigt i den. Togo anvendte i forbindelse med sin regerings holdning overfor deklarationen det gammeldags ord mokusatsu. Dets betydning kan ikke præcist oversættes. Det strækker sig fra at ignorere til at foragte (men ikke helt afvise)[2], hvilket afspejlede de forskellige holdninger til kapitulationsspørgsmålet i den splittede japanske regering. Den 29. juli oversattes i et communique fra det officielle japanske telegrambureau Domei Tsushin mokusatsu med reject (afvise). Blandt de allierede opfattedes denne reaktion som ubøjelighed, og dette indtryk blev ikke korrigeret fra japansk side.
Allerede den 21. juli 1945 havde præsident Truman godkendt indsættelse af amerikanske atombomber. Efter at der ikke var opnået politiske resultater, fortsatte forberedelserne og den 6. august 1945 blev den første atombombe nedkastet over Japan. Den 8. august erklærede Sovjetunionen Japan krig (Operation auguststorm). Den 14. august 1945 besluttede kejseren sig under indtryk af den håbløse situation til at udsende Kejserlig bekendtgørelse om krigens slutning (終戦の詔書 shūsen no shōsho), som anerkendte betingelserne i Potsdam-deklarationen og den 15. august 1945 blev oplæst i radioen[3]. Den 2. september blev den betingelsesløse japanske kapitulation underskrevet med udtrykkelig henvisning til Potsdam-deklarationen.
![]() |
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: |