I dagens verden er Posebind i kunstværker i Danmark et emne, der er blevet mere og mere relevant og har fanget opmærksomheden hos et bredt spektrum af publikum. Siden dets fremkomst har Posebind i kunstværker i Danmark genereret endeløse debatter, forskning og refleksioner på forskellige områder. Dens indvirkning er kommet til at påvirke menneskers daglige liv, såvel som udviklingen af forskellige industrier og sektorer. I denne artikel vil vi udforske de mange facetter af Posebind i kunstværker i Danmark, fra dens oprindelse til dens nuværende implikationer, med det mål at forstå dens betydning og betydning i nutidige samfund bedre.
Posebind i kunstværker i Danmark er relativt hyppigt forekommende. En systematisk behandling af posebøgernes forekomst i kunstværker i Danmark findes ikke. På grundlag af Viggo Starcke og databaserne "kalkmalerier i Danmarks kirker og Danmarks middelalderlige Altertavler" kan dannes en oversigt. Betegnelsen bogpose benyttes i beskrivelserne uden sikker viden, om der er tale om en bog i en pose eller en egentlig posebog.
Oversigten herunder over kunstværker, der hører til i Danmark, er efter evne opstillet alfabetisk efter det sted, kunstværkernes oprindeligt var opstillet. Listen er delt op i stifter.
Beskrivelse: Fra en altertavle fra omkring 1500 er syv udskårne figurer bevaret. En uidentificeret apostel blandt disse figurer holder en posebog i højre hånd.
Nuværende opholdssted: Helligåndskirken, hvor figuren er ophængt på kirkeskibets vestvæg.
Beskrivelse: Altertavle fra 1511 (ifølge indskrift på tavlen) med nødhjælper- og apostelfigurer på fløjene. Sankt Barbara holder en posebog i højre hånd.
Nuværende opholdssted: Nationalmuseet, inv. nr. D1734, udstillet
Beskrivelse: Sengotisk altertavle sammensat af elementer fra 1500-1520 med apostelfigurer (fra 1515-1520) på fløjene. Simon – eller Filip? – holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: Kalkmaleri fra 1485 i kirkens kor. På maleriet ses den korsfæstede Kristus med en mandsperson (apostlen Johannes?) og en kvindeskikkelse (jomfru Maria?) stående under korset. Manden holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: To frifigurer – jomfru Maria og apostlen Johannes – fra slutningen af 1400-tallet indgår i korskranken. Johannes holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle, der i 1953 blev sammenstykket af dele fra en sengotisk altertavle. I midtfeltet er en korsfæstelsesgruppe med jomfru Maria og apostlen Johannes, der tidligere har hængt i korbuen. Johannes holder en posebog i venstre hånd. I fløjene er der apostelfigurer, hvoraf en – i 1953 navngivet Filip – holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle, hvor en Golgatascene og fire sidefigurer fra en sengotisk altertavle fra ca. 1500 er indsat i en renæssanceramme. I Golgatascenen ses apostlen Johannes med en posebog.
Beskrivelse: Fragmenter fra en altertavle fra 1500-1515 er bevaret. Hertil hører en udskåret figur forestillende Paulus, der i holder en posebog i højre hånd.
Nuværende opholdssted: Nationalmuseet, inv.nr. 11587, i magasin i Ørholm.
Beskrivelse: Altertavle med apostelfigurer på fløjene skænket til kirken i 1471 af biskopNicolaus Wulff af Slesvig. Paulus holder en posebog i højre hånd, og Thomas en i venstre hånd.
Beskrivelse: Altertavle sammensat af elementer fra forskellige tider. Apostelfigurer fra ca. 1425, hvor Filip eller Jakob den Yngre holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra 1524 med apostelfigurer på fløjene. Over den nordlige fløj er et topskab med en udskåret figur forestillende sankt Katharina, der holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: 12 apostelfigurer fra en sengotisk altertavle er indsat i fløjene i en renæssancetavle. En af figurerne holder en posebog i højre hånd. Figuren er i den nuværende altertavle identificeret som Judas, hvilket formodentlig skyldes en forveksling af posebogen med den pengepung, som Judas Iskariot ofte afbildes med.
Beskrivelse: Altertavle med Golgatascene og apostle fra ca. 1450-1500 indsat i nyt skab i 1951. Nederst på sydfløjen ses apostlen Matthias (Matthæus er angivet på tavlen) med en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra begyndelsen af 1500-tallet, formodentlig produceret i Nederlandene og oprindeligt fra en kirke i Helsingør. Midfeltet er et maleri af korsfæstelsen (Adrian Isenbrant og Ambrosius Benson har været foreslået som kunstneren bag), hvor apostlen Johannes holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra 1518, hvor apostlene ses i midtfeltet. En uidentificeret af disse holder en posebog i højre hånd.
Nuværende opholdssted: Nationalmuseet, inv. nr. D21/1992, udstillet (tavlen har været på Nationalmuseet siden midten af 1800-tallet, men fik først et nummer i 1992)
Beskrivelse: Altertavle fra slutningen af 1400-tallet med apostelfigurer på fløjene. I midtfeltet findes fire udskårne figurer, hvoraf én – Birgitta af Vadstena ? – holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra slutningen af 1400-tallet. En udskåret figur forestillende apostlen Johannes holder en posebog i venstre hånd, og på den ene sidefløjsmaleri, hvor Johannes Døber prædiker for kong Herodes, ses en person med en person i bagrunden, der holder en posebog i højre hånd. I 2. stand ses en biskop på den anden sidefløjs maleri, der holder en posebog i hånden.
Nuværende opholdssted: Nationalmuseet, Inv. nr. 8452, udstillet
Beskrivelse: En række udskårne figurer fra en altertavle fra ca. 1425 indgår i kirkens nuværende altertavle, prædikestol og lydhimmel. På lydhimmelen ses en uidentificeret apostel, der holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Apostelfigurer fra en altertavle fra ca. 1500 er 1857 blevet opstillet på ydersiden af vestpulpiturets brystning. Jakob den Ældre holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: Apostelfigurer fra lektorium, der nu er anbragt på orgelpulpituret. Jakob den Ældre (indskrift siger S. paulus) holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra ca. 1475 med apostel- og helgenfigurer på fløjene. Andreas og Thomas holder en posebog i henholdsvis højre og venstre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra ca. 1500 med apostelfigurer på fløjene. Judas Thaddæus (indskrift på altertavlen siger Sanct(us) simonis) holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: En række udskårne figurer fra en altertavle fra 1500-1525 er bevaret. Blandt disse er en uidentificeret apostel, der holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra 1400-1500 med apostelfigurer på fløjene. Jakob den Yngre (indskrift på altertavlen siger S: IUDAS TADÆUS) holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra begyndelsen af 1500-tallet med apostelfigurer på fløjene. Simon og Paulus (sidsnævnte kaldes IUDAS:IAC.BR på altertavlens tekst fra 1777) holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra ca. 1475 med apostel- og helgenfigurer på fløjene. En uidentificeret figur (kaldes S. IACOBUS MINOR på altertavlens tekst) holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra 1450-1500 med apostelfigurer på fløjene. Paulus og Jakob den Yngre (på altertavlen kaldet Matheus) holder en posebog i henholdsvis højre og venstre hånd.
Beskrivelse: To figurer – sandsynligvis jomfru Maria og apostlen Johannes – fra slutningen af 1400-tallet er bevaret, muligvis fra et korbuekrucifiks. Johannes holder en posebog i venstre hånd.
Nuværende opholdssted: Nationalmuseet inv.nr. D1156a og b/1984 (erhvervet 1957)
Beskrivelse: Nogle relieffer fra lektorium fra ca. 1500 indgår i den nuværende altertavle og er opsat ved korstole. På en korstol ses sankt Benedikt med en munk (?) ved sin venstre side. Munken holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Kalkmaleri fra 1490-1500, der forestiller sankt Antonius med en bog i højre hånd. Maleriet fremstår noget utydeligt i dag, men der må være tale om en posebog.
Beskrivelse: Sønderhugget cirkulær seglstampe, der i 1994 blev fundet ved udgravning i Provstevænget nord for Roskilde Domkirke. Den stammer sandsynligvis fra en begravelse på den i middelalderen nærliggende Skt. Hans Kirkegård. På seglstampen ses en gestlig klædt mand, der har en bog hængende ved bæltet. Ifølge Michael Andersen: "Endnu en samling nyfundne seglstamper fra Roskildes middelalder" i Romu 1994 (udgivet 1996, ISSN0107-928X), s. 35-54 er bogen indbundet i et posebind.
Beskrivelse: På en fløjaltertavle fra 1512 ses apostelfigurer på fløjene. Nederst på nordfløjen ses yderst til venstre en apostel med en posebog i venstre hånd. På altetavlens predella ses 14 nødhjælpere, hvor nummer syv fra venstre (en kvinde) holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: På kirkens prædikestol findes en række sengotiske apostelfigurer. Af disse holder Paulus en posebog i højre hånd og Simon Zelotes en i venstre.
Beskrivelse: Fra en sengotisk altertavle er bevaret en nådefader og fire figurer, herunder apostlene Johannes og Andreas. Andreas holder i højre hånd en posebog.
Beskrivelse: Altertavle fra 1907 med relieffer fra en nederlandsk altertavle fra ca. 1520. Hovedrelieffet i midten forestiller Marias Død, og to apostle er udstyret med en posebog. En holder den i højre hånd, den anden i venstre hånd.
Beskrivelse: Sengotisk altertavle med apostelfigurer på fløjene. På sydfløjen ses nederst Bartholomæus med en posebog i venstre hånd. Bogen holdes noget usædvanligt med posen nederst, og bogens forside er dekoreret med et skakbrætsmønster.
Beskrivelse: Altertavle fra ca. 1450 med Marias Himmelkroning og apostel- og helgenfigurer. To uidentificerede figurer og apostlene Andreas og Thomas (identificeret efter attribut) har en posebog i højre hånd. En figur, der efter attributen at dømme skal være Thomas, har en posebog i venstre hånd. Judas Thaddæus har en posebog hængende i bæltet i venstre side.
Beskrivelse: Kalkmaleri fra 1474 i kirkens våbenhus. Ifølge kalkmalerier.dk forestiller kalkmaleriet en kardinal, men der kunne også være tale om Hieronymus, der ofte fremstilles som en kardinal og med en bog. Vedkommende holder en posebog i venstre hånd.
Beskrivelse: Altertavle med apostelfigurer fra ca. 1520 på fløjene. Nederst på sydfløjen ses en uidentificeret apostel med en posebog i højre hånd. Posebogen holdes i en usædvanlig position og er svær at identificere som sådan, men beskrives som sådan på altertavler.dk.
Beskrivelse: Figurer fra altertavle fra ca. 1475. En uidentificeret apostelfigur holder en posebog i højre hånd. Posebogen holdes i en usædvanlig position og er svær at identificere som en sådan, men beskrives som sådan på altertavler.dk.
Beskrivelse: Altertavle fra ca. 1500 med apostelfigurer på fløjene. Nederst på sydfløjen ses som nummer to fra venstre en apostel – angivet som Simon på altertavlen, men uden attribut – som holder en posebog i højre hånd.
Beskrivelse: Altertavle fra slutningen af 1400-tallet med apostelfigurer på fløjene. To af apostlene holder en posebog i venstre hånd, mens én har en posebog hængende i bæltet i højre side.
Beskrivelse: Figur forestillende Johannes Evangelist(?), som holder en posebog i venstre hånd. Figuren har været ejet af Viggo Starcke, som købte den på en auktion på Boller slot. Starckes beskæftigelse med emnet posebøger var foranlediget af dette køb.
Beskrivelse:Midterskabet fra en fløjaltertavle fra slutningen af 1400-tallet, hvor Sankt Ursula, Katharina af Alexandria og Sankt Barbara ses. Under Ursulas kappe søger ti jomfruer ly, og én af disse holder en posebog i venstre hånd.
Nuværende opholdssted: Ørting Kirke, hvor den hænger på nordvæggen i skibet
Apostelfigurer med posebøger fra Bernt Notkes altertavle i Århus Domkirke. Bemærk, at de ikke er sådan placeret på altertavlen. Fra venstre drejer det sig om: Judas Thaddæus, Matthæus, Filip og Thomas
Beskrivelse: Altertavle (indviet 1479) af Bernt Notke med apostelfigurer på fløjene. Judas Thaddæus holder en posebog med bæreknude i sin højre hånd, Filip har en posebog med bæreknude hængende fra bæltet og Thomas har en posebog, der ikke er forlænget i ryggen, hængende på sin højre arm. Matthæus har en bog hængende i en rem fra bæltet. Den er ikke en posebog.