Peter Wichmann

I dagens verden er Peter Wichmann et emne, der er blevet stadig mere relevant og fremtrædende i samfundet. Over tid har Peter Wichmann formået at fange opmærksomheden og interessen hos et bredt spektrum af mennesker, som i dette emne ser muligheden for at udforske nye ideer, debattere meninger og dele erfaringer. Fra forskellige perspektiver og tilgange har Peter Wichmann vist sig at være et mødested for mangfoldighed af tanker og visioner, hvilket fremmer dialog og gensidig berigelse. I denne sammenhæng er det essentielt at adressere Peter Wichmann på en mere dybtgående og reflekteret måde, for at forstå dens indflydelse på vores daglige liv og verden omkring os.

Peter Wichmann
Født1706 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død18. maj 1769 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
FarNicolai Wichmann Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsstedKøbenhavn Rediger på Wikidata
EleverJohannes Rach Rediger på Wikidata
GenrePortræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Wichmann (døbt 7. september 1706 i København18. maj 1769 sammesteds) var en dansk maler.

Uddannelse

Han var søn af hofmaleren Nicolai Wichmann og Sara Jensdatter Foght og blev oplært af faderen. 1729 havde Nicolai Wichmann præsenteret kongen for fire kopier efter nogle nyerhvervede malerier, stillebensstykker af den berømte østrigske hofmaler Franz Werner von Tamm; de var udført af sønnen Peter og blev købt af kongen. Peter Wichmann fik den 1. maj 1730 kgl. rejsepas for at uddanne sig i Artes pictoriam (billedkunst), men destinationen kendes ikke.

Karriere

Mens Peter Wichmann var i udlandet, fandt tronskiftet sted, og selv om Wichmann ikke blev udelukket fra arbejde for hoffet, blev han nedprioriteret til fordel for andre malere. Wichmann var tilbage i København 1734 og købte 1736 en ejendom på hjørnet af Nytorv og Brolæggerstræde, hvor han boede indtil, han gik fallit 1747. I sit senere liv var han tvunget til at leve i små kår, først hos moderen, fra 1755 i "Slippen" ved Gothersgade. En del portrætter i Bergen og Trondhjem indikerer, at Wichmann har foretaget rejser til Norge; i hvert fald 1759.

Cirka samtidig med Wichmanns fallit skiftede hans palet i retning af det mere enkle, lyse og skarpe. Måske har han efter sit sammenbrud været i Sverige og arbejdet hos Johan Henrik Scheffel, som netop havde en sådan stil.

Wichmann blev gift 1734 i København med Anna Cathrine Saltou (ca. 1711 - 25. juni 1774 i København), datter af hosekræmmer Hans Heinrich Saltou og NN. Parret er begravet på Trinitatis Kirkes kirkegård.

Værker

Wichmanns portræt af Prinsesse Charlotte Amalie af Danmark og Norge

Portrætter af kongelige:

Portrætter af andre:

Portrætter med relation til Norge:

  • Lægmand Claus Bager (signeret, dateret 1750)
  • Schoutbynacht Michael Johan Herbst
  • Birgitte Bager, 7 år gl. (signeret 1758, privateje, Bergen)
  • Johan Grøn Lund (privateje, Bergen)
  • Stiftamtmand Hans Ulrich Møllmann (signeret 1759, Trondheim)
  • Dennes hustru, Gudlov født Hveding (signeret 1759, Trondheim)
  • Provst i Værnes P. Wessel (1759?)

Desuden en række kopier kendt fra arkivalier:

Kilder