I dag er Pædagogisk antropologi blevet et emne med stor relevans og interesse på forskellige områder. Dens virkning er ikke begrænset til en enkelt sektor, men dækker en bred vifte af områder, fra teknologi til sundhed, kultur og politik. Fænomenet Pædagogisk antropologi har fanget opmærksomheden hos millioner af mennesker rundt om i verden og har skabt debatter, refleksioner og handlinger omkring dets betydning, implikationer og potentielle konsekvenser. I denne artikel vil vi udforske forskellige perspektiver på Pædagogisk antropologi, analysere dens udvikling, dens relevans i den nuværende kontekst og dens mulige indvirkning i fremtiden.
Pædagogisk antropologi beskæftiger sig med spørgsmål vedrørende kulturelle dynamikker og medieringsformer, i reale såvel som virtuelle sociale sammenhænge.
Den pædagogiske antropologi er det område af antropologien, der beskæftiger sig med at undersøge kulturprocesser i pædagogik og uddannelsessystemer.
Den pædagogiske antropolog løser opgaver med undersøgelser af kulturelle og sociale processer inden for uddannelse og pædagogik samt HR og integration.
Den pædagogiske antropologi er beslægtet med uddannelsesvidenskab, pædagogisk psykologi, pædagogisk sociologi og pædagogisk filosofi, der alle er forsknings- og undervisningsområder ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.
I Danmark kan man læse pædagogisk antropologi på DPU (Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse) på Aarhus Universitet enten i Aarhus eller i Emdrup. Pædagogisk antropologi er en kandidatuddannelse, som er normeret til 2 år. Forudsætningen for optagelse på kandidatstudiet er, at man har en relevant bacheloruddannelse eller en professionsbacheloruddannelse som lærer eller pædagog eller i afspændingspædagogik og psykomotorik. En afsluttet kandidatuddannelse i pædagogiske antropologi giver titlen Cand.pæd. i pædagogisk antropologi og efterfølgende er der mulighed for at tage en Ph.d. (forskeruddannelse).
John Krejsler er en vigtig repræsentant for den pædagogiske antropologi i Danmark. Han står blandt andet bag bogen Pædagogisk antropologi[1]. Han er professor MSO ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og er medredaktør af bogen Performative approaches to Education reforms[2].
Eva Gulløv er professor i pædagogisk antropologi ved DPU og har blandt andet skrevet bogen Opvækst i provinsen[3]. Hun har også redigeret antologien Pædagogisk antropologi[4].