I denne artikel vil vi udforske den fascinerende verden af Overgård. Fra sin oprindelse til sin indflydelse på nutidens samfund har Overgård spillet en afgørende rolle i menneskers liv. Gennem historien har Overgård været genstand for debat, studier og beundring, og er blevet et emne af interesse for både akademikere, entusiaster og nysgerrige. Vi vil lære om de forskellige aspekter, der gør Overgård til et så relevant og spændende emne, ved at analysere dets indvirkning på forskellige områder og dets udvikling over tid. Gør dig klar til at fordybe dig i Overgårds verden og oplev alt, hvad dette spændende tema har at byde på.
Overgård Gods er en hovedgård beliggende i Udbyneder Sogn, Gjerlev Herred i det tidligere Randers Amt. Den ligger på sydsiden af Mariager Fjord ikke langt fra udløbet i Kattegat, sydøst for Hadsund, nu i Randers Kommune.
Bygningerne er opført omkring 1550 af rigsråd Jørgen Lykke, der havde overtaget godset fra kronen ved nogle byttehandler i 1545. Hovedbygningen består af en lang hovedfløj med to korte sidefløje og et slankt rundt vindeltrappetårn. Godset fik birkeret i 1549 og havde det til 1815.
1938-1981 var Overgård ejet af Flemming Juncker, der var kendt fra modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig . Han iværksatte store landvindingsarbejder, der udvidede godsets jorder med ca. 1.000 ha, dels fra Mariager Fjord, dels fra Kattegat. I 1947 begyndte Juncker eksperimenter med majsdyrkning og tilsåede større arealer med majs i 1948 og 1949. Erfaringerne rapporterede han om i Tidsskrift for Landøkonomi.[1][2] Siden kom det i Alex Brask Thomsens eje (perioden 1984-2005). Han lod de gamle avlsbygninger nedrive.
Godset ejes i dag af Brask Thomsens svigersøn, Peter Andersen. Der er 3.322 ha jord inkl. Dronninglund Storskov i Nordjylland, og godset har i alt 40 ansatte.
I 2022 åbnedes en 152 MW vindmøllepark hvoraf en del er på godsets jorder, og kommunen gav tilladelse til en stor solcellepark.[3][4]