Mittelbau-Dora koncentrationslejr

I dag er Mittelbau-Dora koncentrationslejr et emne, der har fanget opmærksomheden hos mange mennesker rundt om i verden. Med sin relevans og varierede fokus er Mittelbau-Dora koncentrationslejr blevet et afgørende punkt for diskussion og debat på forskellige områder. Med en direkte indvirkning på samfundet, økonomien og kulturen præsenterer Mittelbau-Dora koncentrationslejr sig selv som et emne af fælles interesse for mennesker i alle aldre og baggrunde. I denne artikel vil vi yderligere udforske virkningen af ​​Mittelbau-Dora koncentrationslejr, og hvordan det former vores verden i dag.

Dora-Mittelbau koncentrationslejren omkring 1945. Lejrens fanger producerede bomber til Nazi-Tyskland under 2.verdenskrig.
Lejren havde et krematorie med to ovne, som var i flittig brug.
Lejebeløb

Dora-Mittelbau, også kendt som Dora-Nordhausen, ligger i det sydlige Harzen nord for byen Nordhausen i Thüringen. Stedet var en kz-lejr i Nazi-Tyskland. Lejren rummer i dag et museum.

Fra begyndelsen var Dora-Mittelbau en underafdeling af koncentrationslejren Buchenwald, men var ikke en egentlig udryddelseslejr. I 1943 begyndte fanger i Dora-Mittelbau at udvikle fabriksanlæg til V-1 og V-2 raketten. Disse anlæg var bygget i store tunneller inde i den nærliggende bjergkam, så de var beskyttede mod bomber fra allierede fly. Der var stor modvilje blandt fangerne mod at fremstille raketterne, og man forsøgte at trække alle processerne i langdrag. Mistanke om bl.a. den form for sabotage medførte dødsstraf, og omkring 200 fanger blev hængt på denne mistanke.

I 1944 overtog SS lejren og begyndte at fylde den med fanger fra de KZ-lejre, som måtte opgives pga. den russiske fremmarch. Fra at være en arbejdslejr, blev den nu overfyldt. I barakker, med plads til 100-150 fanger, stuvede SS nu op til 500 og da fanger i forvejen var afkræftede, så steg dødstallet voldsomt. Der døde ca. 20000 fanger i de 1½ år lejren var aktiv. Disse blev kremeret i lejrens krematorium og asken blev dynget op lige udenfor.

Oprindeligt blev V-2 raketten udviklet i Peenemünde, men efter de allierede havde bombet anlægget, måtte tyskerne i al hast finde et andet, og mere sikkert sted hvor man kunne videreføre produktionen.

Eksterne henvisninger


Spire
Denne artikel om Tysklands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

51°32′59″N 10°45′19″Ø / 51.54972°N 10.75528°Ø / 51.54972; 10.75528