Megavarehus

Gennem historien har Megavarehus været et emne af stor relevans og interesse for forskellige samfund og kulturer rundt om i verden. Fra oldtiden til i dag har Megavarehus spillet en fundamental rolle i menneskers liv, idet den har påvirket deres beslutninger, overbevisninger og adfærd. Denne artikel søger at udforske de mange facetter af Megavarehus ved at analysere dens indvirkning på forskellige aspekter af samfundet og hverdagen. Gennem en tværfaglig tilgang er det hensigten at tilbyde en bred og detaljeret vision af Megavarehus, der adresserer dets historiske, sociokulturelle og nutidige implikationer. Ligeledes vil nye perspektiver og tendenser relateret til Megavarehus blive behandlet, for at give læseren en dybere og mere opdateret forståelse af dette emne, der er så relevant i det globale panorama.

Walmart Supercenter, et arketypisk megavarehus, i Madison Heights, Virginia.

Et megavarehus (på engelsk kaldet big-box store, supercenter, superstore eller megastore) er et fysisk stort detailhandels-byggeri, normalt en del af en detailhandelskæde. Terminologien kan også referere til virksomheden, der driver varehuset. Eksempler fra USA er Walmart og Target.

Karakteristika

Typiske arkitektoniske karakteristika inkluderer følgende:[kilde mangler]

  • Stort, fritstående, rektangulært, generelt étplansbyggeri på betonbund. Desuden ofte med fladt tag og loft i stål og vægge af beton indkapslet af metalplader eller murværk.
  • Gulvarealet er adskillige gange større end i traditionelt detailhandelsbyggeri. I Nordamerika er gulvarealet normalt større end 4.650 m² og sommetider op til 18.600 m², alt afhængigt af sektor og marked. I lande hvor plads er mere kostbar, såsom i Storbritannien, er varehusene typisk mindre og oftere i to eller flere plan.

Kommercielt set kan megavarehuse inddeles i to kategorier: Generelle varehuse (eksempelvis Walmart og Target), og specialiserede varehuse (såsom Menards, Barnes & Noble eller Best Buy), som er specialiserede indenfor et bestemt produktområde. Gennem de senere år har flere traditionelle detailvirksomheder såsom Tesco og Praktiker åbnet varehuse i megastørrelse, for at konkurrere med megavarehusene.[1]

Megavarehuse i Danmark

I Danmark kendes megavarehuse som IKEA, Elgiganten, Bauhaus samt hypermarkederne Bilka og Metro. De største megavarehuse i Danmark er de mest arealkrævende såsom møbelforretninger og byggemarkeder, hvor de mere specialiserede varehuse er mindre.

Megavarehuse reguleres i Danmark via. planloven, som dikterer: "I byer med mellem 20.000 og 40.000 indbyggere må bruttoetagearealet til butiksformål i et bydelscenter ikke overstige 5.000 m2. I byer med mere end 40.000 indbyggere fastsætter kommunalbestyrelsen det maksimale bruttoetageareal til butiksformål for det enkelte bydelscenter."[2] Dette betyder i praksis, at megavarehuse i Danmark primært er forbeholdt byer med min. 40.000 indbyggere.

Se også

Kilder

  1. ^ CQ Researcher: Big-Box Stores. September 10, 2004.
  2. ^ Planloven

Eksterne henvisninger