MARC-standarder

I dag vil vi tale om MARC-standarder, et emne der har fanget manges opmærksomhed i den seneste tid. MARC-standarder er et emne, der dækker en bred vifte af aspekter og kan være interessant for et meget forskelligt publikum. Fra dets indvirkning på det nuværende samfund til dets historiske relevans kan MARC-standarder analyseres fra forskellige perspektiver og finde sin plads i forskellige vidensområder. I denne artikel vil vi udforske nogle af de mest relevante facetter af MARC-standarder for at forstå dens betydning og de implikationer, den har i dag.

MARC er et akronym for MAchine-Readable Cataloging. Det er et format til at katalogisere (kode) bibliografiske data til brug for bibliotekssystemer.

Oprindeligt blev formatet udviklet på initiativ af Library of Congress i 1965, som en protokol for udveksling og fortolkning af bibliografisk information og ikke mindst produktion af kartotekskort til bibliotekernes kataloger. Den mest udbredte variant af MARC er det angloamerikanske MARC 21, der er en sammensmeltning af det amerikanske USMARC og det canadiske CAN/MARC

Strukturen i MARC er en implementering af ISO 2709 (også kaldet ANSI/NISO Z39.2). Indholdet kan være

  • Bibliografiske data -- fysisk og emnemæssig beskrivelse af materialet
  • Autoritetsdata -- kontrollerede og godkendte navneformer, henvisninger etc.
  • Beholdningsdata -- enkelte bibliotekers bestand af materialet: Antal, placering mv.

Formatets fremtid diskuteres i disse år verden over i bibliotekskredse. På den ene side er formatet ekstremt komplekst og baseret på en forældet teknologi. På den anden side har man endnu ikke fundet en afløser der kan håndtere disse komplekse datastrukturer tilfredsstillende. Der arbejdes på at lave dataformater i XML.

Eksterne henvisninger

Se også