I denne artikel vil vi udforske Limnologi i detaljer og behandle dens betydning og indflydelse på forskellige områder af dagligdagen. Limnologi spiller en grundlæggende rolle i dagens samfund, da det påvirker alt fra personlige beslutninger til regeringspolitikker. Gennem teksten vil vi i dybden undersøge dens indflydelse på menneskers liv, samt dens relevans i den professionelle og akademiske verden. Vi vil også analysere dens udvikling over tid og dens indvirkning på teknologisk og kulturel udvikling. Med en omfattende og kritisk tilgang har denne artikel til formål at tilbyde en bred og komplet vision af Limnologi, så læseren mere klart kan forstå dens betydning og omfang i dagens samfund.
Limnologi er læren om søer og vandløb (engelsk: «the science of inland waters»). Faget omfatter ikke bare ferskvandssøer, men også saltsøer som er almindeligere på andre breddegrader, og indelukkede bassiner med havvand i bunden. Navnet stammer fra græsk – limne, der betyder sø + logi – lære.
Kryal: det er vandløb, der kommer fra afstrømning fra gletsjere.
Krenal: det er vandløb, der kommer fra afstrømning fra kilder.
Rhitral: det er vandløb, der kommer fra overfladsafstrømning og samler sig i en dal.
Segmenter: Fra en høj til en lav højde: se Vandløbets længdeprofil og tværprofil
Stratificering af vandsøjlen i en sø kan ske på baggrund af hhv. temperatur- og salinitetsforskelle. Dette skyldes, at forskelle i salinitet og temperatur giver vandet forskellig densitet. Når overfladevandet i søer opvarmes af varmeenergi fra solen (særligt om sommeren), falder vandets densitet. Derved vil der ske en lagdeling af vandet i søer, hvor varmt vand ligger i overfladen mens tungere koldt vand vil ligge i bunden. En sådan vertikal lagdeling der sker på baggrund af temperatur kaldes også en termoklin, hvor temperaturen falder med dybden i vandsøjlen. Overgangszonen mellem varmt overfladevand og koldt dybereliggende vand kaldes springlaget [1].
Statificering i søer kan også ske som følge af salinitetsforskelle. I en sådan form for lagdeling vil saltkoncentrationen i vandet stige med dybden. Dette skyldes at jo højere salinitet vandet har, jo højere densitet vil det have og derved synke til bunds [2].
Lagdelingen af søer er typisk størst om sommeren, hvor varmeenergien fra solen er stærkest, og der derfor sker den mest markante opvarmning af overfladevandet. Om vinteren kan der desuden forekomme såkaldt invers stratificering, når der opstår et islag på søens overflade. Vand har den højeste densitet ved 4 grader celsius. Derfor vil de øverste vandlag, der er frosset til om vinteren have en lavere densitet end det underliggende vand. Det tungere vand på omkring 4 grader vil synke til bunds, mens de vandmasser med en temperatur lavere end 4 grader vil lægge sig i toppen af søen [3].
Alt efter hvordan fysiske forhold påvirker søen vil den have forskellige blandingsregimer der påvirker stratifikationen. I Danmark er søer oftest dimiktiske. Det betyder at de stratificerer om sommeren og om vinteren, og blandes om efteråret og foråret på grund af hurtigere vinde. Søer i Danmark kan også være varme monomiktiske søer og varme polymiktiske søer. Monomiktiske søer blandes kun en gang om året og kan være enten kolde eller varme. Kolde monomiktiske søer fryser til i overfladen om vinteren og vinden kan derfor ikke blande vandsøjlen. Polymiktiske søer blandes mange gange om året og kan være lavvandede hvilket gør at vinden kan blande hele vandsøjlen [4].
Lagene i en stratificeret sø karakteriseres som følgende (mere om zonering i søer):
Fotosynstetiske organismer: i henhold til lysindtrættning
Spire Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |