I denne artikel vil vi udforske virkningen af Kulistenen på nutidens samfund. I årtier har Kulistenen været et emne af stor interesse for forskere, akademikere og eksperter på området. Gennem tiden har Kulistenen spillet en grundlæggende rolle i forskellige aspekter af hverdagen, med indflydelse på politik, økonomi, kultur og teknologi. Gennem dyb og detaljeret analyse vil vi undersøge, hvordan Kulistenen har formet og transformeret den måde, vi tænker, handler og lever på. Derudover vil vi udforske de fremtidige implikationer af Kulistenen i en verden i konstant forandring og udvikling.
Kulistenen (på norsk Kulisteinen) katalogiseret som N 449 i Samnordisk runetekstdatabase, er en er en runesten med en kristen runeinskription fra øen Kuli i Smøla kommune i Nordmøre, Møre og Romsdal fylke. Stenen har det ældste skriftlige belæg for navnet "Norge" i Norge, og den kaldes derfor "Norges dåbsattest".
Kulistenen er en del af Norges dokumentarv.
En episode af radioprogrammet Museum - et program om norsk historie sendt på NRK i foråret 2019 omhandlede Kulistenen.[1]
Øen Kuli ligger mellem Smøla og Edøyen på østsiden af skipsleia langs norskekysten, hvor den deler sig ind mod trondheimsleia til Trondheim.
Hoveddimensionene på stenen er ca. 2 meter høj og rektangulær sten på 13 x 23 cm. Stenmaterialet er gneis. Der er indridset to linjer på stenen. Den øverste, A, er 112 cm lang og den nederste, B, er 111 cm lang.[2]
Her står også en kopi af Kulistenen, også kaldt "Norges dåbsattest". Den var kendt som runesten fra 1810. I 1956 tolkede runolog Aslak Liestøl indskriften sådan:
Oversat
I 1990'erne blev den undersøgt med laserscanner, og tydningen verit (= været) blev ændret til um rétt (= sørge for lov og ret). Navnet Ulvljot blev droppet, da det var meget utydeligt skrevet.
Oversat:
Der er tale om kristen propaganda, og sproget er noget præget af angelsaksisk, så teksten kan skrive sig fra en tosproglig missionær. [3]
Kulistenen har været dateret til 1034 eftersom man har ment at oprindelig placering var tilstødende til en gangbro i mosen nord for stinen, som blev udgravet i 1984. Denne blev dateret ved hjælp af dendrokronologi, som senere har gennemgået kalibreringen af dateringer udført i 1980'erne, og dateringen af træværket sættes nu til 1003. Dette taler dog imod at stenen og gangbroen skulle have været opført samtidig.
Fridtjov Birkeli[4] mente at Kulistenen kunne være fra 900-tallet. Han henviser til Aslak Liestøl som har dateret den til begyndelsen af 1000-tallet, men som senere udtalte at det ikke er noget i vejen for at den kunne være fra 900-tallet.
Forskerne har fremsat tre hypoteser til dateringen og grunden til at stenen er blevet rejst: