I dagens artikel skal vi udforske den fascinerende verden af K/I. Fra dets oprindelse til dets udvikling i dag har K/I været et emne af interesse for mange mennesker inden for forskellige områder. Gennem denne artikel vil vi dykke ned i historien og betydningen af K/I, samt dens implikationer i det moderne samfund. Over tid har K/I fanget både forskeres, akademikeres, fagfolks og entusiasters opmærksomhed, og dets relevans vokser fortsat i den moderne verden. Derudover vil vi undersøge, hvordan K/I har påvirket forskellige aspekter af hverdagen, og hvordan dens indvirkning forbliver betydelig i dag. Gør dig klar til at begive dig ud på en fascinerende rejse om K/I og opdag alt, hvad dette tema har at byde på.
K/I står for Kurs/Indre Værdi, og er et finansielt nøgletal, der bruges til at vurdere en virksomhed, typisk et aktieselskab. Den indre værdi af en aktie er selskabets egenkapital (EK) divideret med antallet af aktier i omløb, mens kursen K er den aktuelle markedspris for en aktie.[1]
Hvis K/I = 1, betaler man 1 krone for 1 krones bogførte værdier i selskabet. Forholdet skeler ikke til estimater af fremtidig eller historisk indtjening (se P/E) og er derfor mere relevant i forhold til en vurdering af et selskab nuværende finansielle styrke i forhold til markedsprisen.
En lav K/I er alt andet lige godt, da man kan købe mere bogført værdi, end man betaler for. Men der er som regel en grund til, at markedet prissætter en aktie lavt på trods af bogført værdi, og derfor har selskaber med K/I under 1 ofte negativ indtjening. Omvendt kan en høj K/I være udtryk for, at der er såkaldte skjulte aktiver i selskabet.[1]
Selskaber med estimeret positiv fremtidig indtjening, lav P/E(forward) og K/I under 1 betragtes som billige, men der kan være selskabsspecifikke forhold som f.eks. ulykker, høj gæld eller anden usikkerhed, der er skyld i en attraktiv prissætning, og derfor kan hverken K/I eller P/E stå alene i en værdisættelse af en aktie.
K/I er relateret til to andre finansielle nøgletal P/E og egenkapitalafkast (ROE) via formlen
K/I = ROE x P/E.