I denne artikel vil vi grundigt udforske emnet Julenisse, og hvordan det har påvirket forskellige aspekter af samfundet. Fra dets fremkomst til dets udvikling over tid har Julenisse været genstand for debat og kontroverser, men det har også været en kilde til inspiration og forandring. Vi vil analysere dens indflydelse på kultur, politik, økonomi og andre områder, samt dens rolle i dannelsen af identitet og fællesskab. Gennem en multidisciplinær tilgang vil vi undersøge de forskellige perspektiver, der findes på Julenisse, og søge at forstå dets omfang og betydning i den aktuelle kontekst. Ligeledes vil vi undersøge, om Julenisse har en positiv eller negativ indflydelse på samfundet, og hvordan det kan forstås gennem forskellige teoretiske og metodiske tilgange. I sidste ende har denne artikel til formål at give et komplet og afbalanceret billede af Julenisse, så læseren kan danne sig en informeret mening om dette emne.
Nisser i vinduskarmen.
En julenisse er en nisse, der blev skabt i 1836. Julenissen findes i Danmark.[1] Da maleren Constantin Hansen holdt julefest i Rom, havde han pyntet op med de første billeder af julenisser.[2][3] Hans ide slog hurtigt an hos borgerskabet. Siden da har julenissen hørt til julen i Danmark.
Senere har julenisserne også fået et meget vigtigt arbejde til jul: de er julemandens personlige hjælpere ved fremstilling af gaver og pakning af julemandens slæde.[4] Julenisserne er de eneste nisser, der har familie. Der findes således både julenissekoner og julenissebørn. (Gårdnissen var altid alene.)
^dengamleby.dk: Julenissens kulturhistorie Citat: "...Den ældste beretning, man kender om julefest med nisser, er skrevet af arkitekten G. Bindesbøll. I 1836 fejrede han julen Rom sammen med den øvrige danske kunstnerkoloni. Han beskrev julen i det fremmede i et brev til broderen hjemme i København, dateret 16. Januar 1837. Festen blev holdt hos Constantin Hansen (1804-1880), og han havde udsmykket sit atelier med udklippede orange papirnisser på sort baggrund. Bindesbølls brev blev kort efter trykt i Dansk Kunstblad, så Constantin Hansens gode ide var hurtigt formidlet til alle guldalderperiodens danske kunstnere i København....", backup
^historie-online.dk: Julenissens historie Citat: "...Men nissen har ikke altid været en hyggelig og rar lille fyr. Det blev han først i 1836, da maleren Constantin Hansen "opfandt" julenissen...", backup