I dagens verden er Informationsarkitektur blevet et emne af stor relevans og interesse for et bredt spektrum af mennesker. Fra dets indvirkning på samfundet til dets relevans på det videnskabelige område er Informationsarkitektur et fænomen, der ikke efterlader nogen ligeglade. Gennem historien har Informationsarkitektur været genstand for adskillige debatter og har genereret alle slags meninger og teorier. I denne artikel vil vi udforske de forskellige facetter af Informationsarkitektur, analysere dens implikationer og dens indflydelse på forskellige aspekter af vores daglige liv.
Informationsarkitektur er et område, der i høj grad betoner videnskaben om, hvordan data repræsenteres og struktureres ud fra nøgleord som "formalisering" og "logik". Termen er mest knyttet til design af websider, men bruges også i andre kontekster. Inden for de seneste år har termen Enterprise Information Architecture vundet indpas i flere virksomheder, hvor fokus er på tværgående information-frameworks og skabelse af informationsrum som en del af en virksomhedens overordnede it-strategi.
Ifølge nonprofitorganisation Information Architecture Institute (IAI) handler informationsarkitektur primært om, hvordan "dele af noget skal arrangeres, så de er forståelige". Af denne grund er informationsarkitektur blevet en vigtig kundskab for blandt andet UX-designere.[1]
Termen blev skabt af Richard Saul Wurman i 1976 ved en konference for "American Institute of Architects (AIA)". Det blev udbredt via bogen Information Architecture for the World Wide Web af Louis Rosenfeld og Peter Morville fra 1998.
Problematikken ved at skabe en fælles definition for “informationsarkitektur” er til dels at termen eksistere i mange forskellige professioner. Indenfor systemdesign beskrives informationsarkitektur som et komponent af enterprise arkitektur der omhandler informationsdelen, når man skal beskrive strukturen ved en virksomhed.
Informationsarkitektur kan have forskellige betydninger inden forskellige grene, så som informationssystemer og informationsteknologi:
{{cite journal}}
: Cite journal kræver |journal=
(hjælp)