Hvad udad tabes, skal indad vindes

I dagens verden har Hvad udad tabes, skal indad vindes været genstand for stigende interesse og debat på forskellige områder. Siden starten har Hvad udad tabes, skal indad vindes fanget opmærksomheden hos eksperter, akademikere, forskere og den brede offentlighed og genereret en række diskussioner og refleksioner over dens indvirkning, relevans og mulige implikationer. De forskellige tilgange og perspektiver vedrørende Hvad udad tabes, skal indad vindes har givet anledning til en omfattende mængde viden og information, der spænder fra historiske og kulturelle aspekter til videnskabelige og teknologiske problemstillinger. I denne forstand søger denne artikel at tilbyde en omfattende og multidisciplinær vision af Hvad udad tabes, skal indad vindes, der behandler forskellige aspekter og tilgange, der giver os mulighed for at uddybe dens forståelse og betydning i dag.

Hvad udad tabes, skal indad vindes er en sentens, der stammer fra en såkaldt skuemønt præget i anledning af en stor industri- og kunstudstilling i København i sommeren 1872.[1] Teksten var skrevet af digteren H.P. Holst. Den originale tekst lød:

For hvert et tab igen erstatning findes; hvad udad tabtes, det må indad vindes.

Ordene er ofte blevet tillagt Hedeselskabets medstifter Enrico Mylius Dalgas, og de passer også godt ind i Hedeselskabets mytologisering af sin oprindelse. Men det skyldes en myte.[2][1]

Tankegangen bag ordene var fremherskende i tiden. Allerede i 1811 skrev den svenske digter Esaias Tegnér i digtet "Svea" at "inom Sveriges gräns erövra Finland åter" – altså genvinde det udad tabte (Finland som overgik til Rusland i 1809) inden for Sveriges nye grænser[3].

Referencer

  1. ^ a b MYTE: Sagde Dalgas "Hvad udad tabes, skal indad vindes"?, danmarkshistorien.dk
  2. ^ Hansen, Kjeld (2008) Det tabte land. Gads Forlag, København ISBN 978-87-12-04373-7 s. 82
  3. ^ Höjer, Henrik (2009) 1809 – Början på en ny era. Forskning & Framsteg 2009, 2: 30-34
Spire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.