High-definition video

I denne artikel vil vi udforske emnet High-definition video og dets indvirkning på nutidens samfund. I årevis har High-definition video været genstand for studier og interesse på grund af dets relevans på forskellige områder, både på det personlige og faglige plan. Gennem historien har High-definition video spillet en grundlæggende rolle i menneskehedens udvikling, og har påvirket individer, samfund og kulturer rundt om i verden. Fra sin oprindelse til sin nuværende situation har High-definition video genereret debatter, forskning og refleksioner, der har bidraget til at udvide vores forståelse af dette emne. I denne forstand er det væsentligt at kritisk analysere vigtigheden af ​​High-definition video i dag, og hvordan dets tilstedeværelse fortsætter med at forme den måde, vi interagerer og fungerer på i dagens samfund.

High Definition Video refererer generelt til ethvert videosystem af højere opløsning end standard-definition (SD). Det er vigtigt at kende forskellen mellem high-definition video til almindeligt brug som omtalt i denne artikel, og dets specifikke anvendelse inden for fjernsyn (HDTV), professionel video (HDCAM, HDCAM-SR, DVCPRO-HD og D5-HD), forbrugeranvendelse (HDV) og optiske disk systemer (Blu-ray og HD-DVD).

Detaljer

High-definition signaler kræver et high-definition fjernsyn eller computerskærm for at kunne blive vist. High-definition video har et aspektforhold på 16:9 (1.78:1). Aspektforholdet på en almindelig widescreen film optaget i dag er typisk 1.85:1 eller 2.40:1. Standard-definition fjernsyn (SDTV) har et aspektforhold på 4:3 (1.33:1). En almindelig computerskærm har et aspektforhold på 5:4.

High-definition fjernsyn (HDTV) har en opløsning på 1080 eller 720 linjer. I kontrast er almindelig digitalt tv (DTV) på 486 linjer (NTSC) eller 576 (PAL/SECAM). Derudover er dvd kvalitet ikke high-definition, hvor high-definition systemerne HD-DVD og Blu-ray er.

Analoge farvefjernsynssignaler har været i brug siden 1953 (NTSC). PAL-signaler har været i brug siden 1964 og SECAM-signaler siden 1967. I visse dele af verden, herunder Danmark, sender man ikke længere analoge signaler. I Danmark brugte man PAL-signaler i perioden 1969-2009.

Close-up eksempel

Se også

Søsterprojekter med yderligere information:
Spire
Denne artikel om billed- og lydteknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.