I denne artikel vil emnet Heltal blive behandlet fra et bredt og tidløst perspektiv for at tilbyde læserne en udtømmende og fuldstændig analyse af dette emne af almen interesse. Forskellige facetter og tilgange relateret til Heltal vil blive udforsket med det formål at give en omfattende vision, der gør det muligt at forstå det fra forskellige vinkler. Gennem denne artikel sigter vi mod at tilbyde læserne en berigende og detaljeret vision af Heltal, så de kan udvide deres viden og forståelse af emnet.
[[File:|Mængden af hele tal
betegnes med bogstavet Z
med dobbeltstreg
(tysk Zahl).px|class=noviewer|]]
Heltal er tal der kan skrives uden brug af brøker eller decimaler. De er en udvidelse af de naturlige tal[1] ; hvis man begrænser sig til kun at bruge de naturlige tal, vil der være visse subtraktioner der ikke kan beregnes (når man trækker et større tal fra et mindre). For at sådanne regnestykker skal give mening, er det nødvendigt at udvide de naturlige tal med ikke blot tallet 0, men også de negative hele tal.
Indenfor matematikken opererer man med en talmængde, kaldet (Unicode ℤ), som omfatter alle hele tal, positive som negative samt nul.
Et gaussisk heltal er et komplekst tal (a + ib) hvor både real-delen (a) og imaginær-delen (b) er almindelige heltal[2], for eksempel, 1, 2, 1+2i, 10i, 17 − 8i. Et eisensteinsk heltal er et komplekst tal af formen a +wb, hvor w er
Hvis et tal er et almindeligt heltal er det også et gaussisk og eisensteinsk heltal.
![]() |
Wikimedia Commons har medier relateret til: |