Frontkjemper

I dagens verden er Frontkjemper blevet et emne af stor relevans og interesse for en bred vifte af mennesker. Uanset om vi taler om Frontkjemper i den historiske, sociale, teknologiske eller videnskabelige kontekst, er dets virkning og betydning ubestridelig. I de seneste årtier er interessen for Frontkjemper vokset eksponentielt, hvilket har ført til større analyse og diskussion af dets implikationer og konsekvenser. Fra sin oprindelse til sin fremtid er Frontkjemper et emne, der sætter gang i passionerede debatter og modstridende meninger, hvilket gør dets undersøgelse afgørende for at forstå verden omkring os. I denne artikel vil vi udforske forskellige perspektiver og tilgange til Frontkjemper, med det formål at give et bredt og berigende syn på dette vigtige emne.

Norske frontkjempere i Waffen-SS-enheden Den norske legion (SS-Freiwilligen-Legion Norwegen) i Rusland, sommeren 1942

Frontkjemper (= frontkæmper) er en norsk betegnelse for en soldat, som kæmpede på tysk side under anden verdenskrig. Betegnelsen blev brugt i Tyskland om tyske soldater (Frontkämpfer), som kæmpede ved fronten i første verdenskrig. Fra 1934 blev der lavet specielle medaljer til disse – "Æreskorset" (Ehrenkreuz für Frontkämpfer).

Frontkjempere fra Norge

I Norge bruges udtrykket primært om nordmænd, som meldte sig til tysk krigstjeneste i Waffen-SS fra januar 1941, for at kæmpe mod russerne. De første, som drog i kamp, meldte sig i 5. SS-Panzer-Division Wiking og deltog i angrebet på Sovjetunionen i 1941. Senere blev afdelinger sat ind på Østfronten, blandt andet ved Leningrad, i Finland og under tilbagetrækningen ved Narva-fronten. Frontkjempere hjalp til under hele det tyske tilbagetog fra Leningrad/Narva til Kurland gennem Polen og helt til sammenbruddet i Berlin i maj 1945.

Omkring 18 pct af alle frontkjempere var yngre end tyve år. [1] De var umyndige, da myndighedsalderen i Norge var 21 år.

Regiment Norge

Regiment Norge blev dannet i juni 1943.

Panserdivisionen "Wiking"

Cirka 1.000 nordmænd tjenestgjorde i 5. SS-Panzer-Division Wiking under krigen ifølge Nordlandsmuséets leder.[2]

Ref.

  1. ^ Skarsem & Flyum: Rinnan-jævel! (s. 86), forlaget Aschehoug, Oslo 2011, ISBN 978-82-03-29319-1
  2. ^ Jon Rydne, Verdens Gang 2011-10-29 "- Frontkjempere flest var velutdannede bygutter", s.46-47 "Direktør for Nordlandsmuséet Harry A. Ellingsen" ... "Rundt 1000 nordmenn tjenestegjorde i denne divisjonen i løpet av krigen." … "forteller Ellingsen"

Eksterne henvisninger