Fønvind

I dagens verden er Fønvind et emne, der er blevet mere og mere relevant. I årenes løb har Fønvind skabt stor interesse for samfundet og udløst debatter, forskning og forskellige holdninger omkring dette emne. Det er tydeligt, at Fønvind har påvirket vores liv på en eller anden måde, uanset om det er socialt, kulturelt, økonomisk eller personligt. Af denne grund er det vigtigt grundigt at analysere og forstå de implikationer og konsekvenser, som Fønvind bringer med sig, samt at være opmærksom på de tendenser og fremskridt, der udvikler sig i forhold til dette emne. I denne artikel vil vi udforske forskellige perspektiver og tilgange til Fønvind, med det formål at give et komplet og berigende overblik, der giver læseren mulighed for at dykke dybere ned i dette emne.

Fønskyer over Karawanken i Kärnten
Fønvind opstår når fugtig luft har afgivet sin fugt og derefter blæser ned på læsiden som tør luft

Fønvind (tidligere: føhn) er en meget varm og tør vind, der blæser ned på læsiden af et bjerg. Den opstår, når fugtig luft presses op langs en bjergside og afgiver det meste af sin fugt for derefter at blæse ned over læsiden som tør luft.

Normalt ændres temperaturen for fugtig luft 0,5° C pr 100 meter, mens den tilsvarende temperaturændring for tør luft er 1,0° C. Dermed bliver luften på læsiden varmere end på nedbørssiden. Føneffekten er kraftigere jo højere bjerget er. Når der opstår fønvind, kan temperaturen stige betragteligt indenfor få timer.

Ordet føn kommer af det tyske Föhn, som igen kommer af det latinske (ventus) Favonius, der betyder "lun vind".

Fønvind forekommer i alle store bjergegne. I Norge opstår fønvinden særligt i Østlandet, når vestlige vinde blæser mod Sydnorge, og nedbøren falder på vestsiden af fjeldet. Østlandet ligger på fjeldets læside, og fønvinden opstår. Føneffekten fra de norske fjelde giver endvidere Vendsyssel mange solskinstimer.[1]

I Alperne kan fønvinden bliver særdeles kraftig med vindhastigheder helt op til 150 km/t.

I Andesbjergene i Argentina kaldes fønvind for zonda[2] og i Rocky Mountains i USA og Canada kaldes fønvind Chinook Winds.[3]

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ Det danske vejr. Jesper Theilgaard, Gyldensdals Bogklubber 2006, s. 110
  2. ^ Encyclopædia Britannica (engelsk)
  3. ^ MountainNature.com Arkiveret 14. februar 2014 hos Wayback Machine (engelsk)
Wikimedia Commons har medier relateret til: