EØS

Denne artikel vil behandle EØS, et aktuelt emne, der har vakt interesse i forskellige sektorer af samfundet. EØS har fået relevans i nyere tid og har skabt en debat omkring dens implikationer og konsekvenser. Gennem en udtømmende analyse vil vi søge at tilbyde et komplet og objektivt syn på EØS, for at give læserne en dybere forståelse af dette emne. Derudover vil forskellige perspektiver og tilgange blive undersøgt, der vil gøre det muligt at gribe EØS an fra forskellige vinkler, og dermed berige viden og debatten omkring dette emne.

Medlemmer af EØS
EU's medlemslande:      EØS-medlemmer      Foreløbigt EØS-medlem (Kroatien) EFTA's medlemslande:      EØS-medlemmer      Uden for EØS (Schweiz) Tidligere EU- og EØS-medlem      Storbritannien

EØS eller Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde er et frihandelssamarbejde i Europa. EØS-aftalen blev underskrevet i maj 1992 mellem de daværende 12 medlemsstater af EF og de daværende seks EFTA-medlemsstater: Finland, Island, Norge, Schweiz, Sverige og Østrig. Efter en folkeafstemning i december 1992, der resulterede i et nej, ratificerede Schweiz ikke aftalen. Da aftalen trådte i kraft i begyndelsen af 1994, var der derfor 17 deltagerlande.

Siden da er tre af de oprindelige EFTA-lande, Østrig, Finland og Sverige, blevet fuldgyldige medlemmer af EU, mens Liechtenstein i maj 1995 tiltrådte EØS. Liechtenstein var blevet medlem af EFTA i 1991. Aftalen gælder derfor nu de 27 EU-medlemsstater og tre EFTA-lande, men ikke Schweiz, som dog stadig er medlem af EFTA. Da Storbritannien d. 31. januar 2020 ikke længere var en del af EU-samarbejdet, indebar det også, at Storbritannien forlod Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, og i april 2021 indgik Storbritannien og EU en bilateral handelsaftale.

Lande omfattet

Se også