Erik Dahlbergh

I dag er Erik Dahlbergh blevet et emne af generel interesse for mange mennesker rundt om i verden. Med væksten af ​​teknologi og globalisering har Erik Dahlbergh indtaget en central rolle i vores daglige liv. Uanset om vi taler om Erik Dahlbergh på et personligt, professionelt eller socialt plan, er dets indvirkning ubestridelig. I denne artikel vil vi grundigt udforske emnet Erik Dahlbergh og dets relevans i dag. Fra dets oprindelse til dets udvikling i det moderne samfund vil vi analysere de forskellige aspekter, der gør Erik Dahlbergh til et emne af vital betydning og interesse for alle.

Erik Dahlbergh
Personlig information
Født10. oktober 1625 Rediger på Wikidata
Stockholm, Sverige Rediger på Wikidata
Død16. januar 1703 (77 år) Rediger på Wikidata
Stockholm, Sverige Rediger på Wikidata
GravstedNykvarn Rediger på Wikidata
NationalitetSverige Svensk
ÆgtefælleMaria Eleonora Drakenhielm Rediger på Wikidata
BarnDorotea Beata Dahlbergh Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKartograf, grafiker, historiker, arkitekt, militærperson, ingeniør Rediger på Wikidata
Kendte værkerSuecia antiqua et hodierna, Sävstaholms slott Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Erik Dahlbergh (10. oktober 1625 i Stockholm16. januar 1703 i Stockholm) var en svensk greve, militærmand, arkitekt og embedsmand. I 1677 blev han krigsråd, i perioden 1687-1693 var han landshövding i Jönköping, i 1693 blev han udnævnt til feltmarskal og var samme år generalguvernør i Bremen og Verden, og fra 1696 til 1702 var han generalguvernør i Livland. Før sin adling i 1660, hed han Erik Jönsson. Hans navn staves også Eric hhv. Dahlberg.

Dahlbergh planlagde og redigerede det topografisk plancheværk med kobberstik over stormagtstidens Sverige, Suecia antiqua et hodierna (latin for "Det fortidige og nuværende Sverige"). Mange af kobberstikkene er baseret på Dahlberghs egne tegninger.

I sin militære karriere havde Dahlbergh, som adjudantgeneral og ingeniørrådgiver for kong Karl X Gustav, en stor andel i den svenske hærs krydsning af blandt andre det frosne Storebælt. Ved Københavns belejring (1658-1660) og belejringen af Kronborg ledede Dahlbergh ingeniørtropperne under den anden Karl Gustav-krig.

Eksterne henvisninger