Elefantporten på Carlsberg

I dagens verden indtager Elefantporten på Carlsberg en central plads i vores liv. Uanset om det er gennem sin indvirkning på samfundet, mode, videnskab eller kultur, vækker Elefantporten på Carlsberg konstant interesse og genererer en række meninger og debatter. Fra dens oprindelse til dens indflydelse på nutiden er tilstedeværelsen af ​​Elefantporten på Carlsberg ubestridelig og uundgåelig. I denne artikel vil vi nøje undersøge betydningen af ​​Elefantporten på Carlsberg og dens rolle i forskellige aspekter af hverdagen, såvel som dens udvikling over tid.

Elefantporten.
Gennem porten ses Dipylontårnets dobbeltport.
Nærbillede af Elefantporten

Elefantporten, også kaldet elefanttårnet er et af de mest berømte kendetegn ved området omkring Carlsberg-bryggerierne (Carlsberg Byen).

Navnet kommer af de fire enorme elefanter, der i par står på hver sin siden af porten og bærer tårnet over dem. De fire er fremstillet i granit fra Moseløkken StenbrudBornholm. Tårnet blev bygget som et vandtårn og blev senere kornsilo. I dag er der en plads navngivet efter dem (Bag Elefanterne).

Historie

Elefantporten er fra 1901, hvor også Ny Carlsberg blev bygget i området. Den tjente som hovedindgangen fra Valbysiden. Arkitekten bag elefantporten var Vilhelm Dahlerup, som også tegnede den første skitser til det nye bryggeri, som i sidste ende blev tegnet af Vilhelm Klein.

Arkitekturen

Elefanterne var Carl Jacobsens egen idé, som opstod, efter han var blevet inspireret af Giovanni Lorenzo Berninis obelisk-bærende elefant som står på Piazza della Minerva i Rom. Elefanterne er hugget i granit efter model af billedhuggeren H.P. Pedersen-Dan efter skitser tegnet af Vilhelm Dahlerup. De er hugget af firmaet Hans & Jørgen Larsen.

De fire elefanter bærer et relativt lille tårn med et samlet gulvareal på kun 115 kvadratmeter.


55°40′2.34″N 12°31′55.73″Ø / 55.6673167°N 12.5321472°Ø / 55.6673167; 12.5321472