I denne artikel vil vi i detaljer udforske emnet Dom Pérignon (champagne), et problem, der har fanget mange menneskers opmærksomhed i dag. Dom Pérignon (champagne) har været genstand for adskillige debatter og undersøgelser i de senere år, og dets relevans og indflydelse på forskellige aspekter af samfundet er ikke gået ubemærket hen. Fra dets oprindelse til dets fremtidige implikationer er Dom Pérignon (champagne) blevet et emne af almen interesse, der påvirker mennesker af alle typer, uanset alder, køn eller geografisk placering. Igennem denne artikel vil vi tage et kig på de forskellige aspekter relateret til Dom Pérignon (champagne), og behandle dets mange facetter og hvordan det har udviklet sig over tid.
![]() |
Denne artikel omhandler champagnemærket. For benediktinermunken, se Dom Pérignon. |
Dom Pérignon er et berømt og eksklusivt champagnemærke fremstillet af Moët & Chandon.
Dom Pérignon er opkaldt efter benediktinermunken Dom Pérignon, som levede i Frankrig 1638−1715. Han var meget interesseret i vinifikation og havde stor betydning for champagnens udvikling og raffinering. Han udviklede teknikker og nedskrev bl.a. instruktioner om druevalg (han foretrak Pinot Noir), teknik, blandinger af cuvéer og at lukke flaskerne med prop og metalnet. Dog var han ikke, som det ofte fejlagtigt påstås, opfinder af den mousserende vin eller den første som lavede champagne.
Historien om munken, som opfandt champagnen, inspirerede englænderen Laurence Venn til navnet Dom Pérignon[1]. Dom Pérignon er en årgangsvin: af vindruer fra samme år og af god kvalitet. Hvert år laves der omkring fem millioner flasker[1]. Champagnen laves af 55% Chardonnay og 45% Pinot Noir. Årgangen solgt i 2008 var lavet af druer plukket i år 2000, og den foregående var fra 1999 og lavet af druer plukket i 1996[1].
I flere film med James Bond forekommer Dom Pérignon. I de tidlige film nævnes det, at James Bond foretrækker Dom Pérignon årgang 1953.
I den danske film Cirkus Ildebrand fra 1995 drikkes der Dom Pérignon årgang 1985.